видання Чернігівщини

Нові горизонти "Літературного Чернігова"

24.07.2024 11:03 - SVOBODA.FM

Друге число журналу "Літературний Чернігів" за 2024 рік знайомить читачів із добірками поезії, прози, літературознавчих студій, перекладів світової поезії та критичних оглядів.

Випуск пропонує різноманітні літературні твори відомих і молодих авторів, збагачуючи літературний простір новими ідеями та художніми відкриттями.

Розділ поезії та прози відкривається верлібрами Євгена Барана, який у своєму творі "Щоденник Пилата" та інших  майстерно переплітає історичні мотиви з сучасністю, створюючи глибокі філософські роздуми. 

Юлія Сільчук, відома під псевдонімом Юля Полісянка, представляє два оповідання: "Вірити в казки..." та "Букет для Бетті", де вона зображує тендітні людські почуття та пошуки сенсу життя.

Станіслав Новицький у своїй добірці поезій "Земля і заповіт" звертається до теми спадщини та зв'язку поколінь. Людмила Ромен, через коло ронделів "З пракореня калини", досліджує українські корені та національну ідентичність. Новели Володимира Сенцовського у "Троянди пізньої любови" передають ностальгічні настрої та глибокі людські переживання.

Аліна Шевченко у поетичному циклі "Вечорове..." звертається до теми вечірніх роздумів та внутрішнього спокою. Валерій Демченко у новелі "«Лаванда», «Лаванда»..." розповідає про крихкість людських відносин та важливість дрібниць у нашому житті. 

Поетичні твори Оксани Ловцової та Олексія Крачила продовжують традицію лірики, збагачуючи її новими образами та метафорами.

Данило Кравченко у своєму оповіданні "Ніневія за десять філерів" представляє гостросюжетну історію з елементами фентезі та глибокими символічними підтекстами.

Скарби світової поезії. У цьому розділі представлені переклади класичних та сучасних поетів. Йоганн Вольфґанґ Ґете з його поезією "Тролів Король", перекладеною Сергієм І. Ткаченком, переносить читача у світ фантастичних істот та давніх легенд.  Перекладач не тільки у післямові  пояснює образність і тонкощі перекладу, а й надає можливість порівняти намагання попередників передати цей вірш. 

Оксана Терещенко пропонує переклади сучасних поетів Еллади, серед яких Ангелікі Псакі-Ковеу, Тасос Лертас, Манос Мавромустакакіс та інші, що дає змогу українському читачу ознайомитися з багатством грецької поезії.

Літературознавчі студії. У розділі літературознавчих студій Владислав Савенок друкує своє  інтерв’ю із сестрами Вербицькими взяте у 1988 році, де  йдеться про долі  видатних українських родин, таких як Вороні, Могилянські та Вербицькі, підкреслюючи трагедію народу через призму особистих історій. Кілька епізодів і про Павла Тичину…

Ювілеї та пам’ять До ювілейних дат присвячено статті, які висвітлюють життєвий шлях та творчий внесок відомих діячів. Володимир Вербицький, розповідаючи про  Надію Кузьменко, та Анатолій Шкуліпа  (про Петра Нестеренка) у своїх есе розповідають про важливість любові до України та рідної мови. Тамара Демченко вшановує пам’ять незабутньої  колеги - Світлани Іваницької, підкреслюючи її внесок у розвиток літератури.

Критика, рецензії . Розділ критики та рецензій включає огляди нових книг , зокрема Володимир Кузьменко пише про книгу Михася Ткача “Тепло забутого сонця” , Юлія Сільчук ( про Юрія Рогового “ Достигаючі хліба”), Олександр Забарний (про  Олексія Тимошенка ”Майстер ілюзій”  та Григорій Заріцький  (про Віктора Божка «Кремлівське голодоУБИВСТВО») 

Лариса Ткач на сторінці для дітей представляє свої вірші, які переносять маленьких читачів у світ нічних казок та мрій.

Останній розділ журналу містить лист від Сергія Ткаченка, який ділиться своїми враженнями та думками про літературний процес і друкує відгук із Франції про журнал "Літературний Чернігів", який є святом для поціновувачів літератури.

Журнал друкується в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2023-2024 роки.

Його можна знайти і на сайті   Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових  http://libkor.com.ua/ . Там потрібно буде  зареєструватися і пройти шляхом: Ресурси - Бази данних - Електронна бібліотека - ще раз Електронна бібліотека - Періодичні видання Чернігівщини - Літературний Чернігів.

Владислав САВЕНОК