садиба / Імідж*

Обробка від кліща навесні: як проводити обробку дачної ділянки весною

31.05.2024 20:20 -

Весна – це улюблений багатьма сезон пробудження природи. У теплі весняні дні люди вирушають на дачі, заміські ділянки. Але у цю пору року прокидаються і кліщі, які представляють небезпеку для людини та домашніх тварин кліщі.

Небезпечним на нашій території є іксодовий різновид комах – європейський кліщ, відомий в народі, як енцефалітний. Щоб мінімізувати небезпеку бути підданим нападу цього паразита, на заміських ділянках необхідно проводити боротьбу з кліщами (засоби для цього є тут https://licvidator.ua/services/dezinsekcija/borba-s-kleshchami/).

Коли краще проводити обробку від кліщів

Сигналом до пробудження після зимівлі для цих комах є настання днів, коли температура повітря стабільно піднімається до п'яти й вище градусів. До обробки території від кліщів слід приступати після сходу снігу і прогрівання грунту. Такі умови є для паразитів дуже комфортними для розмноження. Звичайно це кінець квітня – травень.

Літня спека знижує активність комах. Другий її пік настає у кінці серпня і триває увесь вересень, коли особини – що розплодилися весною “подорослішали”. Це і є час повторної обробки території. Але і в першому, і в другому випадку дезинфекція буде успішною, якщо після її проведення хоч би впродовж трьох подальших днів не буде сильного вітру і дощу.

Хоча свою ефективність апарати для обприскування проявляють впродовж 4-5 тижнів обробляти рослини кожен місяць, фахівці не рекомендують. Попри те, що використовувані препарати належать до категорії малотоксичних, їх вплив на людину і домашніх тварин вивчений недосконало. У перервах між обробкою досить:

підтримувати на території чистоту; вчасно прибирати опале листя; дотримуватися деяких інших рекомендацій і порад професіоналів.

У такий спосіб можна практично позбавитися від кліщів, не зловживаючи використанням хімікатів.

Найефективніші засоби для обробки від кліщів

У радянські часи захистити лісові масиви від нашестя цих комах допомагав інсектицид ДДТ, який розпиляли з літаків. З часом від цієї практики відійшли попри ефективність дихлордифенілтрихлоретану в знищенні паразитів. Виявилось, що шкоди від цього хімікату навіть більше, ніж користі.

Для успішної боротьби з кліщами сьогодні використовують десятки видів препаратів, що не представляють небезпеки при дотриманні певних рекомендацій. Перевагу слід віддавати не гранульованим, а рідким засобам. Для обприскування території ділянки рослин на ній використовують універсальні й специфічні препарати.

Перші – це фосфорорганічні інсектициди, авермектини та піретроїди, призначені для боротьби з усіма павукоподібними комахами, включаючи кліщів. До другої групи входять:

бензілати; акарофунгіциди; тетразіни; спеціальна група похідних сульфокислот.

Універсальні препарати знищують тільки личинки й дорослі особини, не чинячи дії на яйця кліщів. Специфічні ж речовини знищують комах на будь-якому етапі їх розвитку. Підібрати оптимальний для вашої ділянки варіант обробки й провести її зможуть фахівці компанії “Ліквідатор”.

Профілактика кліщів

Досить ефективними є комплексні заходи, які під силу провести будь-якому хазяїну заміської ділянки:

прибрати до настання тепла торішнє листя; регулярно знищувати бур'яни, підстригати траву; посадити рослини типу персидських, далматських, кавказьких ромашок, які містять піретрин (він є природним інсектицидом).

Можна також насипати тирсу або гравій по усьому периметру ділянки, які виконуватимуть функцію бар'єру для “перебіжчиків” з ділянок сусідів.

Якими небезпечними захворюваннями можна заразитися через укуси кліщів

Небезпечний не сам по собі укус комахи, а можливість попадання в організм інфекцій, переносником яких є кліщ. До небезпечних хвороб, що можуть призвести до інвалідності й навіть летального кінця, відносяться: вірусний енцефаліт, бореліоз (хвороба Лайму), моноцитарний ерліхіоз.