Кіно

Фільм про Розстріляне Відродження: у Києві презентували стрічку “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

10.05.2024 18:40 - SVOBODA.FM

Історичний фільм вийшов у широкий прокат 9 травня. Напередодні його презентували в “Українському домі”.

У середу, 8 травня, в “Українському домі” у Києві відбувся допрем’єрний показ вітчизняного художнього фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”. Презентація за участі творчої групи та благодійників, причетних до створення картини, пройшла напередодні її виходу у широкий прокат.

Перед початком урочистого заходу творці фільму поспілкувалися з представниками ЗМІ, розповівши як про знімальний процес, так і про значення стрічки на третьому році повномасштабної війни з РФ.

“Ми очікуємо, що глядач, незважаючи на всі складні обставини, прийде і зможе подивитися наш фільм, який насправді не просто розкриває історію, а й дає ключ до розуміння сучасних подій. Їх причина, в тому числі, була закладена 100 років тому. І про це розповідає наш фільм: нічого не змінилось”, – зазначив продюсер стрічки Пилип Іллєнко.

Пилип Іллєнко

У центрі сюжету фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” – сумнозвісний будинок у Харкові у формі літери “С”, куди комуністичний режим у 1930 році поселив провідних українських письменників свого часу. Згодом, у роки сталінського терору, більшість мешканців була репресована. Серед головних героїв картини – Микола Хвильовий, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Майк Йогансен. Деякі з цих фігур, відомих зі шкільної програми, постають на екрані у зовсім несподіваній іпостасі.

“Ми не знаємо, який був Хвильовий насправді. Він не настільки задокументований, про нього є спогади певні та відгуки. Але ми не знаємо його як особистість, тому тут певна фантазія була і, звісно, як актор, я пропускав його через свою психофізику. Недаремно в нього був псевдонім “Хвильовий”. Тому що його приятель Любченко казав, що він все хвилював біля себе і тому я думаю, що він, певно, неспокійний був чоловік, і це я спробував передати в цьому персонажі”, – розповів В’ячеслав Довженко, виконавець ролі Миколи Хвильового.

В'ячеслав Довженко

Презентацію відвідало багато діячів української культури. Глядачі мали змогу не лише переглянути фільм, а й послухати виступ музичного гурту “NAZVA”, а також – ознайомитися з творами письменників Розстріляного Відродження у виконанні відомих акторів. Охочі могли також пожертвувати книжки українських авторів для підрозділів Сил оборони України та шкільних бібліотек, що постраждали від дій агресора,  – у межах благодійної акції за підтримки фондів “Книга на фронт” і “Хочу читати”.

Виступ гурту "NAZVA"

“Зараз, в часи нашої жертовної боротьби, ми відкриваємо себе, свої сторінки, які були тривалий час під грифом “Заборонено”. Розстріляне Відродження зараз є дуже актуальним і ми у боргу перед тими, хто недотворив, недолюбив, недожив. Ця епоха була таким згустком української надії, яка дуже швидко обірвалась. І я хочу побачити згусток енергії тих постатей, які бачили Україну європейською, відкритою, талановитою”, – зазначив колишній міністр культури України Євген Нищук.

Робота на картиною тривала близько десяти років. Половину коштів надало Державне агентство з питань кіно, решту фінансування забезпечив приватний бізнес, передусім – родина меценатів Петровських. Представниця Міжнародного благодійного фонду “Солідарність” Анжеліка Петровська поділилася своїми емоціями від прем’єри.

“Ми дуже хвилюємось. Ми впевнені, що цей фільм не може не торкнутися кожного. Він повинен сподобатись. Я дивилася його на одному подиху, навіть не могла відірватися від екрану і відчувала кожну хвилину”, – розповіла Анжеліка Петровська.

Анжеліка Петровська

Довідково: Фільм “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” знятий компанією FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного благодійного фонду “Солідарність”. Кінотеатральний дистриб'ютор фільму – компанія B&H.

Сценаристи – Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер – Тарас Томенко, оператор-постановник – Михайло Любарський, художник-постановник – Шевкет Сейдаметов, композитор – Алла Загайкевич, продюсери – Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк. У головних ролях – В’ячеслав Довженко, Дмитро Олійник, Марина Кошкіна, Андрій Ісаєнко, Ніна Набока.

В Україні стрічку вперше показали 17 червня 2022 року у Чернівцях у межах кінофестивалю “Миколайчук OPEN”. Картина отримала нагороду Best Feature Film (Найкращий ігровий фільм) на Košice International Film Festival у Словаччині у 2022 році, а також – нагороду у номінації “Найкращий художній фільм” на кінофестивалі I Will Tell у Флориді (США). 24 лютого 2023-го відбувся спеціальний показ фільму у Сеймі Литви з нагоди роковин від початку повномасштабного російського вторгнення.