Війна

На Сумщині удосконалюють мобільні групи ППО. Тепер збиватимуть більше - нардеп Ігор Молоток

20.01.2024 10:08 - SVOBODA.FM

Російські сили вдаються до нових прийомів, щоб спробувати оминути або ж ускладнити роботу української ППО. Напередодні військові повідомляли, що тепер росіяни, зокрема, фарбують «шахеди» у чорний колір та використовують матеріал, який поглинає радіолокаційний сигнал. Щоб покращити ефективність мобільних груп протиповітряної оборони, на півночі України запустили проєкт їх модернізації та дооснащення.

Зараз основний виклик для військових на прикордонні – це БПЛА "Shahed". Останні пів року росіяни їх запускають десятками кожного дня. Один з основних маршрутів саме через північні регіони України.

"Шахед на Сумщину залітає дуже швидко, мобільним групам важче їх виявляти. Як тільки сирена включається і вони вже летять. Росіяни все рівно удосконалюють свої ударні БПЛА, останні модифікації вони швидшими стали. Останнім часом мобільних груп ППО все більше стає і в них доволі непогані показники по збиттю цих шахедів і розвідувальних БПЛА", - розповідає військовий з позивним "Матвій"

Покращити ефективність ураження допомагають новітні комплекси з промовистою назвою «Знищувач шахедів», розповідає один з ініціаторів проєкту, народний депутат з Шостки Ігор Молоток. Вони разом з Генштабом запроваджують нові стандарти оснащення мобільних груп протиповітряної оборони.

Комплекс сможе оснащуватись різними модифікаціями кулеметів, тепловізійними системами, лазерними указками та потужними прожекторами. Це все в комплексі дає можливість фіксувати "Шахед" аж за 10 кілометрів, а ефективно по них відпрацьовувати, коли вони підлітають на відстань до 2 кілометрів.

"Він базується на різних модифікаціях кулеметів. А також може мати різні тепловізійні системи. Але якщо в загальному можна сказати, він має кулемет, тепловізор, монітор і елемент безперебійного живлення, який дозволяє йому працювати. Всі розуміють, що ми потребуємо додаткового захисту неба. Бачимо, що майже щодня Сумщину атакують "Шахеди", вражають житлові будинки, дитячі садочки, школи. Гинуть мирні мешканці. Спілкуючись з військовими, представниками сил ППО у нас виникла ідея зробити такий мобільний комплекс «Знищувач шахедів»", - розповідає Ігор Молоток.

Нардеп з Сумщини ділиться майбутніми планами – зробити максимум, щоб в містах Сумщини було безпечно жити. Щоб захистити жителів не тільки від Шахедів, а й від сучасних крилатих ракет, таких, які долетіли до Шостки 13 січня.