Надзвичайні події

Смертельна ДТП із суддею: слідчі будуть просити взяти його під варту. Для цього потрібен дозвіл ВРП

26.05.2023 14:53 - Громадське

Слідчі Держбюро розслідувань готують клопотання про обрання запобіжного заходу судді Олексію Тандиру. Спершу це має погодити Вища рада правосуддя.

Про це "Громадському" повідомили у пресслужбі ДБР станом на 13:20.

Слідчі вже не перебувають на місці події.

«Вони готують клопотання про обрання судді запобіжного заходу і будуть просити про тримання його під вартою. Але ви повинні розуміти, що це дуже складний процес, оскільки це подання подається на ВРП і тільки тоді за її висновками буде обиратися запобіжний захід», — сказала речниця.

У Вищій раді правосуддя журналістам пояснили, що слідчі спершу мають попросити згоду ВРП про взяття судді під варту. Якщо ВРП дозволить затримати суддю, тоді це питання передають до суду, який уже й вирішить, який саме запобіжний треба обрати. Також суддю не можуть відсторонити від правосуддя без погодження з ВРП.

У ДБР також зазначили, що суддя досі відмовляється здати біологічні зразки для того, щоби підтвердити чи спростувати алкогольне або наркотичне сп'яніння.

«Можу сказати, що вживаються всі процесуальні заходи, щоб примусово відібрати біологічні зразки, і призначити наступні експертизи», — наголосили в Бюро.

Крім того, слідчі допитують усіх можливих свідків ДТП, зокрема нацгвардійців і військових, які перебували на блокпосту в момент аварії.

Що сталося?

Приблизно опівночі 26 травня голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир наїхав на блокпості у Києві на 23-річного нацгвардійця. Від отриманих травм боєць загинув на місці.

Правоохоронці затримали голову суду та перевіряють, чи не був він у стані алкогольного сп'яніння. Однак він відмовляється проходити огляд.

Досудове розслідування триває за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху людиною, яка керує транспортним заходом у стані сп'яніння (ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу). Поки Тандиру не оголосили підозру.

Санкція статті передбачає позбавлення волі до 10 років із позбавленням права керувати транспортними засобами від 5 до 10 років.