фінанси / Імідж*

Що таке депозит і як їм користуватись?

24.02.2023 09:49 -

Слово «депозит» з латинського можна розшифрувати як переданий на зберігання.

Це договір між банком і його клієнтом (навіть не завжди з фізичною особою), за яким банк зобов’язується виплатити всю внесену суму і відсотки за депозитними вкладами у відповідності з умовами. Зазвичай оформляють такі вклади терміном від одного місяця, але частіше — півроку. Такі послуги пропонує й Idea Bank.

Вклад чи депозит: відмінності

Вклади та депозити відрізняються форматом. В якості вкладу банк зберігає від клієнта тільки гроші, при цьому вкладник отримує свій прибуток від відсотків. Поняття депозита більш розширено. Це не тільки зберігання грошей. Клієнт може залишити на зберігання банку цінні речі, акції, дорогі метали, важливі документи.

Як це працює? Банк бере на зберігання гроші у вкладника і весь той термін, що зазначений у договорі, може розпоряджатися ними на свій розсуд:

видавати кредити іншим людям; інвестувати в державні облігації; купувати дорогоцінні метали.

Коли термін угоди закінчується, банк повертає клієнту всю суму з відсотками. Собі ж він може забрати різницю між доходом, який отримав від інвестицій, та виплатами.

Які бувають вклади?

Банки пропонують депозити двох видів за часом:

термінові — депозити, покладені на відсотки, їх вносять до певного зазначеного в договорі терміну; до запиту — не мають точного терміну повернення, клієнт повинен зробити попередній запит.

Перший варіант має зазвичай велику ставку, але він менш ліквідний. Вклади до запиту більш зручні по часу, але вигоди від них буде менше.

Методи виплачування відсотків теж різні. У деяких тарифах вони видаються з основною сумою в кінці терміну, в інших — щомісяця. Переважно вклади приймають в гривні, хоча є й варіанти відкласти гроші в євро або доларах.

Зазвичай відсотки більше в довгострокових договорах. Якщо у вас є можливість відкласти більшу суму на декілька років, фінансово це буде вигідно.