Культура

Історія може повторитись: у обстрілюваному Харкові проведуть допрем'єрний показ "Будинку "Слово"

1.07.2022 13:41 - SVOBODA.FM

У Харкові, що зазнає щоденних обстрілів з боку РФ, не припиняється культурне життя. У суботу там відбудеться показ художньої кінострічки Тараса Томенка «Будинок "Слово". Нескінчений роман».

Ця стрічка створена як раз на "харківському ґрунті" – перший ігровий фільм, що розповідає про так зване Розстріляне відродження, коли у 1930-их роках червоні росіяни знищили ціле покоління українських митців.

Символом того терору став згаданий будинок «Слово» - багатоквартирна споруда, яка й досі знаходиться у Харкові. Саме там комуністичний режим оселив живих класиків української літератури, малярства, театру та кіно. Згодом більшість зазнала ув'язнення і страти.

Режисер Тарас Томенко наголошує, що для команди кінострічки важливо, що перший не фестивальний показ картини пройде саме у Харкові.

«Це місто обране невипадково, адже саме тут відбувалися зйомки фільму, а сама тема міцно пов’язана з Харковом. Крім того, ми хочемо морально підтримати харківців, які переживають трагедію руйнації їх міста російськими варварами. Власне, ті, хто вбивав наших митців у 1930-их, і ті, хто зараз обстрілює Салтівку, одні й ті самі люди - нащадки большевицьких катів", - наголосив режисер.

Стрічку презентуватимуть крім режисера Томенка, продюсери Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк, актори Геннадій Попенко та Ніна Набока. Після показу - дискусійна панель. Модеруватиме зустріч кіножурналіст Алекс Малишенко.

Вхід безкоштовний, але за попередньою реєстрацією за лінком: https://docs.google.com/forms/d/1hMFsiqH8ogwqxZEgfA5ayBM59fTsYxlWAkhvxsGWKUM/edit.

Місце та точний час події з міркувань безпеки не розкриваються і будуть повідомлятися особисто зареєстрованим глядачам.

Нагадаємо, що світова прем'єра картини «Будинок "Слово". Нескінчений роман» відбулась у жовтні 2021 році на 37-му Варшавському кінофестивалі, що належить до класу А. Цьогоріч фільм став переможцем Міжнародного кінофестивалю у Кошице (Словаччина). Українська прем’єра картини відбулася 17 червня – на першому кінофестивалі під час повномасштабної війни "Миколайчук OPEN".

Виробництво стрічки здійснила компанія Fresh Production Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського «Солідарність».

Сценаристи стрічки –Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер - Тарас Томенко, оператор-постановник Михайло Любарський, художник-постановник Шевкет Сейдаметов, композитор – Алла Загайкевич, продюсери – Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк.