наші подкасти / Вечеря на Свободі

Чернігівському історичному музею – 125! «Вечеря на «Свободі» з його директором Сергієм Лаєвським

29.11.2021 10:27 - SVOBODA.FM

Історія цієї скарбниці унікальних артефактів почалася у листопаді 1896 року з відкриттям Чернігівської губернської вченої архівної комісії та її історичного музею.

І того ж року губернська земська управа отримала заяву Василя Тарновського, в якій відомий громадський діяч, колекціонер і меценат пропонував земству прийняти в дарунок колекцію українських старожитностей і створити на її основі музей.

Мрія дарувальника здійснилася. І сьогодні Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського є не лише одним з найдавніших історичних музеїв держави, а й значним науковим і культурно-просвітницьким осередком України.

Його директор Сергій Лаєвський - гість "Вечері на Свободі".

Слухати на: - Apple; - Google; - Podster; - Spotify (з локацією ЄС або у платних аккаунтах).

Новий музейний рік заклад розпочне з європейського турне. Вже нині фахівці музею готують експозицію виставки, яка буде представлена в Данії.

[01:20] Чому саме Данія і що історичний музей планує повезти до цієї країни?

[03:56] Чим готуєтеся зацікавити музей чернігівців найближчим часом?

[05:33] Зараз запросто можна прогулятися знаменитими світовими музеями, не виходячи з власного помешкання. Віртуальні екскурсії доступні в інтернеті. Тим більше це популярно в часи пандемії. Чи знайшов Чернігівський історичний музей свою нішу в світі сучасних комунікацій?

[07:00] Як зацікавити минувшиною покоління зумерів? Які сучасні методи і креативні засоби для популяризації музею впроваджуються? До речі, чи є у музею вже свій аккаунт у Тік-Ток?

[10:14] Ми і не зчулися, як в місті сформувалася ціла армія екскурсоводів. Досвідчені й не дуже, всі вони завзято конкурують. Музей відчув цю конкуренцію? І в чому переваги саме ваших екскурсоводів?

[14:10] Пам'ятаю, у вас була дискусія з колишньою очільницею обласної державної адміністрації Анною Коваленко стосовно можливостей використання терміналів в музеї, за допомогою яких туристам було б зручно розраховуватися банківськими картками. Нагадайте, в чому полягали розбіжності у вашому баченні? Що заважає впроваджувати термінали для оплати і чи справді це могло б збільшити потік туристів і кількість відвідувачів музею зокрема?

[17:13] Що, на Вашу думку, повинно бути на місці колишнього магістрату, де була невдала спроба відновити споруду Дворянського зібрання?

[17:59] Чи вважаєте ви вдалою нинішню реконструкцію гарматної алеї в Чернігові?

[18:24] Музей історії Чернігова. Де ви його бачите і яким він має бути? Зараз відновлюють споруду колишньої поштової станції, але вже прозвучала думка, що там може бути хостел. Ваше ставлення до таких ідей.

[19:08] Вулиця Катерининська. Чи потрібно її відновлювати на Валу? Яким є ваше ставлення до ідей побудувати готель на місці спорткомплексу з вікнами на Спасо-Преображенський собор? Варто впроваджувати сміливі проекти, догоджати туристам чи зберігати Вал у його нинішньому вигляді?

[20:50] Ґрантові програми, культурницько-освітні проєкти, що фінансуються міжнародними фондами, - це про музейну реальність?

[22:18]Як часто поповнюються експозиції музею? Який внесок у справу вносять чернігівські археологи (назвіть найбільш достойні прізвища науковців)? Що цікавого надійшло до фондів останнім часом?

[24:24] Чи актуальна проблема чорних копачів? Музейна справа потерпає від них?

[26:23] Самі чернігівці несуть до Вас старовину? Чи є практика приймати раритети від дарувальників?

[27:40] Як відображена сучасність в експозиції музею? Дві революція і агресія з боку Росії. Які проєкти і реконструкції пропонують сучасні історики?

[29:10] Цікавить Ваша думка як історика, про яку історичну добу ми знаємо не так добре, як того б хотілося. Українці загалом і чернігівці зокрема. Чим такі б знання були б важливими для сучасників? Що потрібно, аби заповнити ці прогалини? Існуючі першоджерела, пошук артефактів, повернення реліквій з музеїв світу чи хоча б їхнє тимчасове експонування тут?

[31:23] Ви понад 20 років очолюєте історичний музей. Яка ваша директорська мрія і як її можна втілити в музейне життя.

Пане Сергію, дякую вам, що в день народження музею знайшли час для нашої розмови. А слухачам нагадаю, що Чернігівський обласний історичний музей відзначає 125-ту річницю від дня свого заснування. Його директор Сергій Лаєвський був гостем сьогоднішньої "Вечері на Свободі". Я, Олена Головатенко, і весь творчий колектив радіо Свобода.ФМ бажаємо нових цікавих здобутків головній історичній скарбниці краю, а зберігачам і творцям історії натхнення та успіху!