Вища влада

Ризик держперевороту, війська РФ біля кордонів та "вагнергейт": головне з пресмарафона президента

26.11.2021 17:08 - OBOZREVATEL

У п'ятницю, 26 листопада, президент України Володимир Зеленський проводить пресмарафон "30 питань президенту України", присвячений екватору його каденції. Протягом трьох годин глава держави говоритиме про "вагнергейт", війну на Донбасі, боротьбу з олігархами та інше.

На захід, який проходить у столичному коворкінгу Creative States, запрошено представників 32 українських та зарубіжних видань. Кожен із них має можливість поставити одне запитання.

OBOZREVATEL зібрав ключові відповіді Зеленського.

Запитання: Як далеко ви зайдете в питанні деолігархізації та чи очікувати гучних посадок?

Відповідь: Щодо деолігархізації, я вважаю, що ми на початку великого процесу. І ми у прогресі, і ми у великій війні щодо деолігархізації.

Будівництво тисячі кілометрів доріг в Україні, запуск державного авіаперевізника та прибуткова "Укрзалізниця" – це теж частина успішної деолігархізації.

Запитання: Чи буде повномасштабна війна з Росією?

Відповідь: Мені здається, що ми в стані війни вже 8 років... Я вважаю, шо така ймовірність може бути щодня, є залякування з деяких майданчиків ЗМІ, що завтра буде війна. Що ми повинні знати – ми повністю контролюємо наші кордони і повністю готові до екскалації.

Я маю інформацію, що першого числа в нашій державі буде державний переворот. Мені здається, це цікава інформація... У нас є дещо агентурна інформація, у нас є навіть звукова інформація для представників України, скажімо так, із представниками Росії обговорюють участь Ріната Ахметова у державному перевороті в Україні, що буде залучено 1 млрд доларів.

Я вважаю, що це є підставою бізнесмена Ріната Ахметова... Деякі люди, представники РФ та деякі товариші з України обговорюють те, що готове суспільство нібито, і що потрібно донести інформацію, що на сьогодні Рінат Ахметов готовий включитися в питання держперевороту. Скажімо так, зміни чинного президента. Я вважаю, що ця інформація спеціально для того, щоб втягнути Ахметова у війну – в інформвійну він уже втягнутий – проти мене, проти держави, це розгойдування всередині країни цієї ситуації.

Запитання: Ви сказали про держпереворот, що у вас є записи, що говорять представники України з представниками Росії...

Відповідь: У нас є запис, де звучить розмова про держпереворот, розмовляють люди з України з людьми – Росії. Я не готовий про це говорити (уточнив, що голоса Ахметова на записі немає, – ред.). Це небезпечна інформація, і його втягують у цю історію.

Питання: Хто скасував операцію щодо "вагнерівців", чому і чи була вона взагалі?

Відповідь: Зараз, коли все це (спецоперація з "вагнерівців", – ред.) у минулому, я можу говорити про це. Бо Василь Бурба та інші кажуть відкрито про те, про що вони не мають права розголошувати. Я вважаю, що це порушення законодавства – розголошення секретної інформації.

До цього я казав, що це не наша операція, і що ми були втягнуті. Це була операція під назвою "Бурба", яка, дякувати Богові, вже завершилася.

Я попросив щоденні звіти розвідки… Я отримував це все, і ми робили висновки разом… Та інформація, про яку ми з вами говоримо – ніхто ніколи не повідомляв. Так, була інформація, що є вагнерівці, що готуються різні речі і що вони бандити…

Приходить товариш Бурба... і каже, що пропонує. У мене було одне питання, я йому прямо його поставив: "Турецькі авіалінії – Ердоган повинен знати? – Ні. – Зрозумів".

Я не хочу вдаватися до подробиць, що я не вірю, що це наша операція, у мене відчуття, що нас втягують. Я говорю: "Хочу знати. Літак турецьких авіалінії, що вилітає з Мінська, – там будуть звичайні люди, громадяни Туреччини і не тільки більше ста чоловік. Коли ви пропонуєте, щоб знизився літак і ми його приземлили в Україні, у мене питання: а якщо бойовики захоплять цей літак, – може бути?" Може. "А може, вони заберуть цей літак і всі люди загинуть?" Навіть краще: ми звинувачуватимемо в цьому інших.

Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана докладно, я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо буде детально прораховано речі і якщо люди не постраждають.

Запитання: Прокоментуйте щодо медіавійни, яка оголошена вам нібито деякими каналами... Здається, що вам у цій війні потрібен медіасоюзник.... Є припущення, що таким союзником може бути Коломойский....Пану Коломойському дістанеться найсмачніша частина "Укрнафти"? Прокоментуйте це припущення.

Відповідь: Це (ситуація з "Укрнафтою", – ред.) вихід із складної ситуації. Всі говорили про те, що є заборгованість... Щодо союзництва з Коломойським, ми не проводили союзницьких розмов, десь два роки. Сьогодні неправильна історія (з медіавійною, – ред.). Це просто моя думка, я вважаю, що це боротьба зі мною через закон щодо деоліграхізації.

Запитання: На вас чиниться медіа-атака. Чи буде вам Коломойський медіасоюзником?

Відповідь: У мене немає медіасоюзників. Мій медіасоюзник – народ, люди бачать, що ми робимо. Я борюся з тим, що хтось володіє двома ВВП держави. Але залиште в спокої депутатів і залиште в спокої інформаційну війну. Я вважаю, що це буде правильно.

Запитання: Якщо українці – ваш союзник, як ви можете достукатися до людей?

Відповідь: За допомогою зустрічей, у нас йде розмова, відверта, є результат. Люди будуть виходити і бачити, що відбувається.

Запитання: З огляду на поточні рейтинги "Слуги народа", є ризик отримати нелояльну Раду, коаліцію і уряд. Чи будете ви і хтось з вашого оточення тим чи іншим способом ініціювати зміну черговості парламентських і президентських виборів?

Відповідь: Я точно не вирішую це питання (щодо другого терміну, – ред.). Вирішувати буде суспільство, це не буде пов'язано з форматом коаліції, це буде повязано з підтримкою моєї особистості. Я виходжу на вулицю і розумію, як до мене ставляться. У мене є діалог. Тоді я буду думати, йти чи ні на другий термін. Буду приймати рішення з дітьми, мої діти страждають через мою професію. У мене донька у віці, коли вона хоче простір, не хоче жити з охороною.

Є багато викликів, які я хочу зробити. Зможу – молодець, подумаю. Не зможу – ні. Я знаю про це питання (перенесення виборів, – ред.). Я вважаю, що депутати звернуться до КСУ, якщо захочуть, і КСУ може відповісти.

Я не буду боротися за владу, я борюся за Україну, за якісь важливі речі, які можу зробити.

Запитання: Щодо ДТП з народним депутатом від "Слуги народу" Олександром Трухіним?

Відповідь: Нічого страшного тут немає, це ДТП. Треба чекати експертиз. Є відео, я так розумію. Частково відео говорить про те, що його за кермом не було.

Запитання: Низка депутатів кажуть, що їх перед голосуванням запрошують в ОПУ і чинять тиск, щоб вони голосували тим чи іншим чином. Це робить Єрмак і на деяких зустрічах ви присутні... Чи не тривожить вас це як гаранта Конституції?

Відповідь: Це брехня, я не зустрічаюся з іншими фракціями, крім фракція "Слуга народу". Вам не варто зустрічатися з тими людьми, які розповсюджують таку інформацію, це фейки. Що стосується фракції "Слуга народу", я зустрічаюся з Арахамією, головами комітетів. Це відбувається раз на тиждень, ми говоримо про питання, які будемо обговорювати на засіданнях ВР.

Запитання: Чи загрожує відповідальність голові Офісу президента Андрію Єрмаку за аналогією з міністром внутрнішніх справ часів Януковича Віталієм Захарченком?

Відповідь: Ви порівнюєте Єрмака з Захарченком... Не треба порівнювати, Єрмак не вбивав людей і не давав такі команди. Він навпаки повертав людей, моряків – більше 100 людей були повернуті після нормандської зустрічі. Не доречно втрачати потужну людину.

Що стосується ситуації з "вагнерівцями", він не ухвалював рішень, не давав наказів. Він не має повноважень говорити про операції.

Запитання: Ви призначили радником Руслана Демченка, який курував "харківські" угоди. Після чого було провалено низку спецоперацій. Загинув боєць 108-го ВДШБ Олег Голубєв. Ці провали носять системний характер. Після цих провалів без всяких розслідувань було звільнено співробітників ГУР МО. Чи не соромно вам, що ви тут, в прямому ефірі використовуєте свій статус та покриваєте людей?

Відповідь: Щодо Демченка, коли я став президентом України, у Порошенка Демченко працював в Адміністрації президента... Саме з ним вони робили ті чи інші розмови Нормандських зустрічей і ті чи інші Мінські угоди, щоб ви знали. На посаді заступника міністра закордонних справ він не підписував жодних "харківських угод", але для цього є правоохоронні органи, нехай розслідують, він дає свідчення у правоохоронних органах.

Запитання: Два роки тому, за офіційними даними статистики, в Україні помирало 1600 осіб щодня у цю пору року. За даними Мінюсту, в жовтні цього року смертність становила понад 3000 осіб на день. Очевидно, що цей показник зріс за рахунок смертності від коронавірусу. Хоча і за офіційними даними НАН, смертність від коронавірусу в Україні перевищує офіційні показники в два рази. МОЗ говорить, що від коронавірусної інфекції помирає 800 осіб, і це вже є очевидною неправдою.

Чому МОЗ дозволяє собі оприлюднювати неправдиві цифри? Чи будуть офіційно названі відповідальні за провал вакцинації та підготовку системи охорони здоров'я до чергової хвилі пандемії?

Відповідь: Інформацію отримую щоранку. Я задоволений статистикою, що у нас 200-300 тис. вакцин щодня. Це гарна новина. Я не задоволений кількістю смертей... Люди звертаються в останню мить, вони не помирають на вулицях, як це було в якихось державах. У нас велика кількість людей, яка хворіє іншими хворобами, і на момент смертей є перевірка і кажуть, що у них був ковід.

Важливий момент, статистика краща, ми бачимо спад. Це пов'язано з кількістю вакцин... Чи довіряю я цим цифрам? Є Віктор Ляшко, я вважаю, що він гарний міністр, я довіряю йому. Можуть бути помилки в статистиці. Я знаю наших лікарів, серед них багато героїв. Є момент, коли ви розумієте, помилки в статистиці можуть бути.

Запитання: Темпи вакцинації не відповідають тим, які декларувалися спочатку.

Відповідь: Ви розумієте, що в питанні вакцинації є кілька сторін. Вакцини є, дефіциту немає. Від людей залежить, як наші люди відносяться до вакцинації. 80% були проти, зараз люди вакцинуються. Це відповідальність людей. Суспільство різне.

Запитання: Ви для себе як людина зрозуміли, в чому причина зміни риторики лідерів громадської думки, журналістів... щодо вас?

Відповідь: Я знаю, якщо я втрачу відчуття, що я людина, я втрачу все і буду як інші президенти. Я хотів бути товаришем, мати підтримку з вашого боку, коли війна, багато складнощів...

Запитання: Це залякування, чи РФ справді хоче розв'язати війну?

Відповідь: Це може бути будь-який момент... У 2014 році ми не бачили потужних кроків вперед, це залякування на сьогодні. Але коли я кажу, що це залякування, то ескалація теж може бути.

Якщо ми на провокацію дуже сильно відповімо, то ймовірність ескалації стане вищою. Ситуація точно не гірша, ніж була навесні.

Коли я говорю, що ми точно нікуди не наступаємо, ми це точно знаємо, ми захищаємо свою країну, то росіяни, президент РФ теж має публічно сказати, що "ми не плануємо", що Росія не готує повномасштабного вторгнення в Україну. Мені здається, що це зараз було б важливо… Не хочете зустрічі, давайте говорити по телефону, давайте скажемо це публічно, що РФ не готує повномасштабне вторгнення в Україну.

Запитання: Як на випадок якихось загострень готові допомогти нам союзники – США чи країни НАТО? Чи правда, що канадські винищувачі можуть бути передислоковані з Румунії в Україну?

Відповідь: Дякуючи нашим партнерам, ми і публічно, і не публічно отримали інформацію від США, країн ЄС, що вони у будь-якому випадку на нашому боці і будуть нас підтримувати. Щодо винищувачів – ми проводимо різні консультації, про це мови немає.

Запитання: Як ви оцінюєте себе на посаді президента? Чи не були введені в обману громадяни, які в 2019 році обрали вас?

Відповідь: Щодо того, задоволений я чи ні. Я задоволений результатами тими, що зроблені. Не все зроблено. Задоволений земельною реформою, інфраструктурою, цифровізацією, боротьбою з корупцією. Початок судової реформи – складний і довгий процес. Багатьма речами я зовсім не задоволений.

Те, що ми можемо, ми робимо. Ми можемо зробити більше. Більшість моєї команди – обличчя нові, є люди з часів Януковича, але це не його соратники.

Я задоволений міністром інфраструктури (Олександр Кубраков, – ред.)... Юлією Свириденко – першим віцепрем'єром, я вважаю, що в нас нарешті з'явився міністр економіки. Подивимося. Я вважаю сьогодні, що у нас чесний та професійний міністр охорони здоров'я. Дуже важко знайти людей. Ми знайшли заступника глави ОП з економіки Шурму. Дуже потужна людина.

Запитання: Чи довго РНБО буде заміняти правоохоронні органи?

Відповідь: Раніше про рішення СНБО ніхто не знав і не звертав уваги. Сьогодні це потужний орган, там беруть участь не "збиті льотчики". Вони точно знають ті чи інші речі, про які говорять. Ми захищаємо нашу державу, як ми можемо. Я вважаю, в рамках закону.

Запитання: Чи можна буде обирати президента через Дію?

Відповідь: Депутати президента обирати не будуть. Ми обіцяли, що буде онлайн-голосування, що це дуже круто, що не відміняє звичайного голосування. Чи може бути через Дію? Це не факт. Щодо онлайн-виборів питання проробляється, але воно не може бути без рішення Ради.

Запитання: Які помилки ви здійснили на посту президента?

Відповідь: Довіра – це глобальна помилка щодо помилок у деяких кадрових рішеннях. Щодо різних людей, причому, як досвідчених, так і не дуже. Я не думав, що це така спокуса... Ви знаєте, якщо ти запропонував людину ту чи іншу на керівництво тієї чи іншої інституції, то риба гниє з голови. Якщо не готовий до випробувань, він може не брати, боятися. Але те, що він стоїть, а там під тобою бруд, який, вибачте, без гумових чобіт пройти не можна, і він заплющує очі, це, даруйте, не виправдання. Вважаю, що це моя помилка.

Також я вважаю, що мені потрібно було сильніше діяти, незважаючи на те, що це залежало і залежить на 99% від Росії, але я вважаю, що мені треба було сильніше діяти з погляду наших домовленостей. Треба було більше ризикувати.

Запитання: Ви обіцяли передати державні дачі дітям, чому цього не сталося?

Відповідь: На території держдачі, на якій я живу, і маю на це повне право, є багато будівель, і вони передані дітям.

Запитання: Чи відбувалося святкування дня народження Єрмака в резиденції "Синьогора" в Гуті?

Відповідь: Я жива людина і маю право на особисте життя. Завдяки вам, у Києві я не можу відпочивати, мої діти нічого ніде не святкують. Часу на моє власне життя у мене немає, але я маю можливість їхати туди, куди я хочу. Я вважаю, що те, що ви робите відносно до мене, є неправильним.

У п'ятницю ввечері після робити я зі своєю сім'єю полетів на один день відпочити. Щоб ви знали, президент ніколи не літає одним гвинтокрилом, не дозволено мені. У мене був гвинтокрил супроводження. Немає літака у президента України, і він літає гвинтокрилом. Такий план, така безпекова ситуація.

За два дні до цього, так вийшло, зламався гелікопетер. Ви ж хотіли показати, що у нас міцна авіація? Люди попросили використати на цей раз ДСНС. Я запитав, чи це законно, сказали – так. Ми полетіли двома гвинтокрилами.

Я зустрівся з паном Чернишовим, ми поговорили про інфраструктуру. Я прекрасно "відпочив" з паном Чернишовим, працюючи вночі. У суботу у мене був вихідний, там був голова Офісу. У неділю о сьомій ранку я полетів назад.

Я прилетів на покладання квітів, цього дуже чекало суспільство і пан Бутусов. Після покладання поїхав на роботу, у вихідний, провів зустрічі з військовими. Потім з Єрмаком я полетів у Гуту. Туди прилетіла і моя сім'я. І наступного ранку я полетів на роботу.

Я циган не викликав, ведмедів не викликав. У понеділок я полетів на роботу. Кінець.

Запитання: Так Єрмак з вами літає?

Відповідь: Я відповів детально на всі питання. Я вам обіцяю. Більше ніяких деталей. Наступного разу 25 січня я вас запрошую, щоб ви прийшли на мій день народження, щоб ми сіли в кафе, чи на зрадницькій квартирі, яку ми "знімали".

Запитання: Як президент, як ви бачите ситуацію з врегулюванням норм перехідного правосуддя на Донбасі?

Відповідь: Ми незалежна країна. Ми вважаємо, що це один із принципів, що може призвести до ескалації. Це питання не сьогодення. Спочатку треба звільнити людей, потім говорити про зміни правосуддя. Я Мінськ не підписував і вважаю, що там багато помилок. Але як є.

Запитання: Чи будете вносити зміни до Конституції та ініціювати розпуск парламенту?

Відповідь: 1 грудня у мене буде звіт у Верховній Раді щодо законодавчих змін чи указів. Все це буде. Окрім того, що ми обіцяли. Тут у мене дуже просто стратегія – у мене є обов'язки, я повинен думати про стабільну ситуацію, пройти гідно, достойно.

Тому розпускати, якщо депутати голосують, я не бачу навіть сенс який. Є закони, на які впливають фінансові групи, на акцизи і т.д., у таких питаннях є непорозуміння з деякими депутатами. Це робоча ситуація, розхитують люди парламент. Будуть робити це постійно. Що ви зробите з людьми, які більше нічого в житті не вміють.

Запитання: За вашу каденцію майже 40 міністрів змінилося. Чому така нестабільша ситуація в Кабміні і чи стабілізується вона у другій частині вашої каденції?

Відповідь: Були позитивні ротації, були у мене помилки. Наприклад, у деяких міністертвах помилявся Кабмін, партія... При Кучмі змінилось два чи три Кабміни. Думаю, кількість була якщо не така, то приблизна. Ми обираємо найкращих. Я вважаю, у нас з'явилося кілька прекрасних міністрів. Я бачу результат.

Запитання: Кого вважаєте кращими міністрами?

Відповідь: Що стосується Кубракова, я вважаю, що його звіт – це результат: дороги, порти, аероперевізник. Я задоволений щодо цифрофізації. Міністру внутрішніх справ ще треба показати себе.

Запитання: Для українців дуже болюча тема тарифів. Чи не надто висока планка у вимог МВФ?

Відповідь: Держава і народ, суспільство підписали асоціацію з ЄС, ми говоримо, що йдемо в Європу, повинен бути ринок, не повинно бути ручного регулювання. Але з'являються випробування... Ми не можемо в усьому йти за світовими бажаннями. Ми не проти ринкових цін, вони будуть зберігатися там, де це можливо. Де ні – будуть субсидії.

Агресору не обов'язково стріляти зі зброї, можна просто виключити опалення. Це багаторівнева складна війна і в МВФ розуміють, що ми робимо. Вони за ринок, ми за ринок. Якщо буде питання виживання людей чи виконання всього безумовно – я оберу питання виживання людей.

Запитання: Останні півтора місяці ми спостерігаємо загострення стосунків між вами і Ахметовим. Виглядає, як підвищення ставок з усіх боків.

Відповідь: Ніякого підвищення ставок з мого боку немає. Я не буду говорити про інформацію, яку не маю права розповсюджувати... Я вважаю, що медійна політика Ріната Леонідовича перейшла в не дуже здорову фазу... Вони не мають права дезінформувати наше населення, але я не закриваю канали, як це робиться в деяких державах.

Я вважаю, що оточення затягує його у війну не проти мене, а проти народу України. Я повністю собі не належу, я – вибір людей і частково належу їм. Перейдено всі межі, йде дезінформаційна політика.

Кожного ранку якась "зрада", "ковід, ми вмираємо", "буде воєнний стан". Якщо люди не несуть відповідальності за те, що дезінформують, то має нести відповідальність власник.

Як далеко це може зайти? Я не боюсь, куди б це не зайшло. Я не зацікавлений у нестабільній ситуації в Україні. Я буду захищати стабільність всім, чим можу. Як президент України, я нікому не погрожую, я можу тільки захищати. Як на фронті військові захищають. Тут так само.