Перемога

Збірна України вперше в історії виграла Чемпіонат Європи з шахів

26.11.2021 12:33 - 5.UA

Головними конкурентами наших хлопців на чемпіонаті були росіяни, французи та вірмени

Чоловіча збірна з шахів у складі Антона Коробова, Андрія Волокитіна, Юрія Кузубова, Кирила Шевченка та Володимира Онищука вперше в історії виграла командний чемпіонат Європи, повідомляє "5 канал".

"Українським шахістам бракував лише 1 титул - чемпіона Європи. Всі інші титули вже були завойовані. Наші шахісти провели 36 партій і не програли жодної", - наголосив президент Федерації шахів України Віктор Капустін.

"У березні став чемпіоном світу серед студентів, 3 місце на клубному чемпіонаті Європи, переможець меморіалу Міхаїла Таля - 8 чемпіона світу - це доволі такі престижні змагання були. Ну і от зараз така вишня на торті, можна сказати", - розповідає гравець збірної України з шахів Кирило Шевченко.

Учасникові української збірної з шахів та вже чемпіону Європи і світу Кирилові Шевченку всього 19. Нині він навчається одночасно у 2 вишах: педагогічному університеті імені Драгоманова та у Львівському університеті фізичної культури. А у вільний час - перемагає на турнірах.

"Звісно, отримую підтримку, що від першого університету, за який я, до речі, грав і став чемпіоном світу, що від другого", - каже Кирило.

Хлопець каже, навчання лише допомагає. Бо за однією зі спеціальностей він психолог, а за іншою - тренер із шахів. А от знайти тренера собі не може вже 4 роки.

"Я такий можна сказати рекордсмен по зміні тренерів і розчарованості в них", - зауважив чемпіон. А от хто Кирила не розчарував, то це суперники на чемпіонаті Європи. Однією з найскладніших, каже, була вирішальна партія з росіянином. Однак здолати супротивника вдалося завдяки командній роботі та настановам тренера.

"Ми виграли у дворазових олімпійських чемпіонів в останньому турі у Вірменії, виграли у багаторазових чемпіонів Європи і так далі - у збірної Росії, з усіма конкурентами ми зіграли, так що результат - на табло", - зазначив головний тренер збірної України з шахів Олександр Сулипа.

Головними конкурентами наших хлопців на чемпіонаті були росіяни, французи та вірмени. У Вірменії, до речі, шахи - це обов'язковий шкільний предмет. В українській шкільній програмі його поки що немає. Та це аж ніяк не заважає нашим шахістам та шахісткам перемагати на престижних турнірах.