прозорість ринку

Музична спільнота закликає розблокувати збір роялті

15.09.2021 16:59 - SVOBODA.FM

В Українському кризовому медіа-центрі автори музики, представники концертного, ресторанного, медіа та шоу-бізнесу, відомі артисти і продюсери провели спільну пресконференцію, під час якої виступили зі зверненням до президента України, Міністерству економіки і народним депутатам.

На думку ініціативної групи, до якої війшов і засновник та генеральний директор фестивалю Atlas Weekend Дмитро Сидоренко, наразі роялті збирають компанії, що не володіють повним обсягом належних прав для здійснення такої діяльності. При цьому ведуть свою діяльність непрозоро та втрачають зібрані кошти в сірих схемах.

«Під час фестивалю ми отримали вимогу виплатити декілька мільйонів гривень авторських відрахувань. І ця цифра не була обґрунтованас ніяким чином, не кажучи вже про те, що компанія, яка її вимагала, не має ніяких законних ніяких прав на збори роялті.

Після того, як ми відмовились виплатити ці кошти до офіційної акредитації, вони почали писати листи нашим партнерам, спонсорам, директору ВДНГ, розсилати інформацію у ЗМІ, яка не відповідає дійсності та виставляє нас у поганому світлі. Писали, що ми не виплачуємо артистам гроші, що вони являються акредитованою організацією, а ми відмовляємося платити. Тобто, це був фактично шантаж, щоб нас через наших партнерів змусити заплатити за авторські права організації, як на даний момент не має на це законних підстав», – зазначив Дмитро Сидоренко.

У той же час робота авторської спільноти ГО «УААСП», що представляє глобальний світовий музичний каталог з близько сотні мільйонів творів і великий каталог локальних авторів, на даний момент заблокована.

До ініціативи приєдналися близько двохсот регіональних радіостанцій, а також всі радіомережі, регіональні та державні телерадіокомпанії, найбільші організатори гастрольних подій і фестивалів, понад дві тисячі найвідоміших ресторанів і ресторанних мереж, ресторанні асоціації, українські виконавці, автори, музичні видавництва, діджеї та продюсери. Учасники запропонували план виходу з кризи, який може забезпечити прозору та системну виплату роялті авторам та правовласникам, а також підвищить рейтинг держави на міжнародному рівні, збереже дотримання умов Угоди про асоціацію з ЄС.

На прес-конференції оголосили спільну заяву до Президента України, Уряду і парламентарів, а також озвучили план виходу з кризи, який забезпечить прозору та системну виплату роялті авторам та правовласникам України і світу. А також підвищить рейтинг держави на міжнародному рівні, збереже дотримання умов Угоди про асоціацію з ЄС.

«Щоб перезавантажити сферу колективного управління та роялті, очистити її від корупції, а також розблокувати роботу ОКУ та повернути Авторам право на заслужену винагороду за використання їх музики, потрібно зробити лише два кроки:

1. Негайно ухвалити законопроект №5572 про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління. Відповідно до цих норм, кожна належна ОКУ зможе збирати роялті для авторів та правовласників, правами яких вона управляє. Таким чином, законопроєкт №5572 забезпечить законну та ефективну діяльність сфери колективного управління до завершення нової процедури акредитації.

2. Утворити парламентську робочу групу і розпочати узгодження редакції нового закону «Про авторське право і суміжні права» на основі законопроєкту № 5552_2, який після ухвалення Верховною Радою, врегулює дану сферу і захистить права авторів країни.

Ці прості два кроки зупинять корупційні схеми з авторськими роялті та дозволять авторам отримувати гідну винагороду за їхню творчу працю», – заявив Тарас Тополя, лідер гурту Антитіла, Віце-президент Авторської ради ГО УААСП.