праці великих

Дисертацію Киви відправили на “поглиблене вивчення”

15.09.2021 11:08 - Бігус

Міністерство освіти та науки відправило кандидатську дисертацію нардепа Іллі Киви на поглиблене вивчення. Таке рішення прийняла експертна рада Міністерства на засіданні 14 вересня.

Експертна рада також запрошувала народного депутата на це засідання, де мала розглядатися його дисертація. Однак Ілля Кива не прийшов.

“Експертна рада прийняла рішення відправити цю роботу на поглиблене вивчення в декілька наукових закладів”, – повідомив журналісту Bihus.Info один із членів експертної комісії після завершення засідання.

Інший представник комісії зазначив, що до дисертації Киви “є серйозні зауваження”.

Вивчати роботу нардепа експертна рада почала ще на засіданні 15 червня.

На цьому ж засіданні експертна рада розглядала докторську дисертацію Ірини Жукової – офіційної опонентки Іллі Киви на захисті його кандидатської дисертації. З матеріалів Bihus.Info випливає, що Ірина Жукова могла брати участь у фальсифікації документів до дисертації нардепа на сайті МАУП.

Нагадаємо, що нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива захистив свою кандидатську дисертацію у квітні цього року. Журналісти Bihus.Info детально проаналізували його роботу і виявили там низку дивних цитат, довідку з підробленим підписом та посилання на участь Киви в науково-практичних конференціях, в яких він участі не брав.

Зазначимо також, що нещодавно стало відомо про успішне складення Іллею Кивою адвокатського іспиту.

Раніше, В серпні 2020 Данило Мокрик і Вадим Понька розповіли, як Кива отримав понад мільйон гривень за здачу в оренду жомової ями. Під час журналістського розслідування з’ясувалось, що фірма, яка нібито орендувала яму фігурує в кримінальній справі як фіктивна, а сама яма давно поросла бур’яном. Свою яму Ілля Кива начебто здавав в оренду у 2019 році. Вже у 2020 році яма зникла з декларації Киви. Проте сам Кива в коментарі Bihus.Info заявив, що не продавав яму і запропонував пояснення: «Може, хто рейдернув її? В нашій країні все може бути. Нічого я не продавав», — сказав народний депутат.

Восени НАЗК розпочало повну перевірку декларації Киви після звернення юристів Bihus.Info.

А вже в січні 2021 журналісти Bihus.Info з’ясували, що фірма, яка заплатила Киві 1,2 мільйона за оренду ями, була заснована мешканцем т.зв. ЛНР, який симпатизує терористам і має ще низку ознак фіктивності. Її печатку було знайдено під час спецоперації СБУ з викриття конвертаційного центру.

Згодом Вищий антикорупційний суд виніс рішення про конфіскацію “жомового мільйона” Киви на користь держави.