театр

Хто претендує на посаду директора Молодіжного театру у Чернігові?

14.09.2021 17:00 - SVOBODA.FM

13 вересня закінчився прийом заявок на посаду директора «Чернігівського обласного молодіжного театру». Претендентів виявилося чотири. Про це Суспільному повідомила директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай.

«Прийом документів завершився 13 вересня, але конкурс триватиме до кінця жовтня».

Зі слів Людмили Замай, на посаду директора Молодіжного театру претендують чотири кандидати:

Олексій Биш – Заслужений артист України, актор Молодіжного театру; Олександр Левочко – колишній директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА; Ірина Грабова – заступниця директора Молодіжного театру; Ігор Тихомиров – керівник та засновник театру LAZZI. Донедавна в.о. директора-худрука театру «Київська мала опера».

Директора Молодіжного театру буде обирати конкурсна комісія. Потім за кандидатуру мають проголосувати депутати Чернігівської обласної ради, повідомляє Суспільне.

Тим часом журналіст Ігор Чайка назвав ситуацію навколо призначення нового директора без участі громадських організацій і сам відбір кандидатур "підкилимним":

"На превеликий жаль, саме так виглядає нині ситуація навколо призначення нового керівника Чернігівського молодіжного театру. Підкилимне оголошення самого конкурсу, якась, прости Господи, "таємна вечеря", що цнотливо названа "засіданням комісії з жеребкування" по обранню кандидатур від громадських організацій для включення до складу конкурсної комісії - БЕЗ ПРЕДСТАВНИКІВ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ та, до речі, і без представників ЗМІ! Маємо визнати, Молодіжний театр в центрі Чернігова, що вже став, без перебільшення, "культурною родзинкою" не тільки для його шанувальників, а й гостей міста, давно вже "муляє" і не дає спокою певній групі "бенефіціарів", - написав Ігор Чайка на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук ще 8-го вересня.

Він також нагадав про задавнений конфлікт навколо театру з "ідеями" його можливого переїзду в інші примішення.

"І тому час від часу виникають дурнуваті ідеї на кшталт, наприклад, переселення театру до колишнього кінотеатру Щорса. Не вийшло. Ніби всі заспокоїлись. Та й, мабуть, одразу після відходу в кращі світи "батька"-засновника театру Геннадія Касьянова, якось "невдобно" було місцевим рейдерам від культури починати нову атаку. Але намірів не полишали і після трьохрічного затишшя було вирішено продовжити спроби по віддвертому знищенню театру. Для початку було докладено максимальних зусиль для того, аби прибрати "недоговірного" директора пана Юрія Кравчука", - зауважує Ігор Чайка.

Він пообіцяв не допустити знищення театру і публічно "назвати поіменно всіх учасників і замовників цього "культурного банкету" і закликав припинити підкилимні забави:

Нагадаємо, Молодіжний театр очолював Геннадій Касьянов.

Він був одним із засновників театру, заслуженим діячем мистецтв України. У серпні 2018 року у віці 65 років він помер.