пісня буде поміж нас

У прокат виходить "Вусатий фанк" - документальний фільм про українську музику 70-х

9.06.2021 08:34 - SVOBODA.FM

24 червня у кінопрокат вийде фільм "Вусатий фанк", який розповість про золоту епоху української популярної музики, про українські ансамблі 1970-х, які збирали стадіони й багатотисячні зали, але нині їхні пісні майже забуті.

У новому трейлері автори картини показують радянський контекст із його обмеженнями, попри які створювалися стильні й хітові пісні.

Як згадується у фільмі, громадяни СРСР не мали потреби слухати Джеймса Брауна, Френка Заппу чи Pink Floyd - так вважала партія. Але все змінилося наприкінці 1960-х: за вказівкою політбюро, в Україні почали масово з’являтися ВІА, які мали замінити радянській молоді західні рок-гурти. Та щось пішло не за сценарієм - замість лояльних до партії музикантів, влада отримала сучасну й самобутню музичну сцену. Ці музиканти не любили, щоби їхні гурти називали ВІА, тож тепер у цієї музики буде нова назва - Вусатий фанк.

«Більшість із цих ансамблів звучать цілком актуально і сьогодні, - згадав автор фільму Віталій Бардецький. - "Візерунки шляхів", "Арніка", "Водограй", "Жива вода" та інші ВІА мають справжній драйв, оригінальність і якусь непідробну справжність. Саме тому, мабуть, ця музика пережила й утиски радянської системи, й десятиліття забуття".

Прем’єра фільму відбулася на 49-му Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість", а незабаром вийде у обмежений прокат - покази відбудуться у Києві, Житомирі, Полтаві, Хмельницькому, Чернігові, Одесі, Львові, Харкові, Сумах і Дніпрі.