коронавірус

ПЦУ поступово поновлює богослужіння за участю прихожан в храмах

22.05.2020 14:28 - SVOBODA.FM

Православна церква України з 22 травня поступово поновлює богослужіння за участю прихожан з дотриманням визначених заходів безпеки в регіонах, в яких простежується покращення епідеміологічної ситуації.

 Про це йдеться в повідомленні ПЦУ у Facebook.

Зазначається, що увесь час карантинних заходів ПЦУ дотримувалась обмежень, «розділяючи цей тягар з усім українським суспільством».

«У зв’язку із поступовим зняттям урядом обмежень карантину Православна церква України з 22-го травня поступово відновлює спільні богослужіння за участі мирян з дотриманням визначених заходів безпеки в регіонах, в яких простежується покращення епідеміологічної ситуації», - повідомили у ПЦУ і наголосили, що залишається обов’язок під час перебування у храмах дотримуватися карантинних вимог.

В ПЦУ нагадують, що відповідно до рішення Кабінету міністрів дозволяється проведення богослужінь за умови участі не більше однієї особи на 10 кв. м площі храму. Перед тим, як піти на богослужіння, потрібно виміряти температуру. Варто залишитися вдома, якщо ви погано почуваєтесь чи маєте ознаки респіраторних захворювань, контактували нещодавно з хворими.

«У разі доброго самопочуття, до храму заходити лише в масках. У тому разі, коли людина її не має з собою, парафія має її запропонувати. Також у храмі обов'язково мають бути наявні дезінфікуючі засоби, розташовані одразу при вході. Окрім цього, варто регулярно дезінфікувати храм та поверхні, хоч для вшанування ікон досі достатньо поклону», - додали в ПЦУ.

Зазначається, що у тому разі, коли храм заповнений відповідно до норм карантину, інші віряни можуть брати участь у богослужінні на території храму – із дотриманням “соціальної дистанції”. Для цього священнослужителям варто попередньо позначити місця для зручності та безпеки вірян. За можливості – розташувати на вулиці засоби трансляції.

«Причастя буде, як і раніше, подаватися кожному окремо в руки. Перед самим Таїнством як священник, так і миряни повинні окремо продезінфікувати руки», - наголошують в ПЦУ.

Підписуйтеся на наші оперативні новини і цікавинки у Telegram і Twitter.