Фото і відео

Сміття. Що робити? Європейський досвід в Україні

21.01.2020 15:58 - Владислав САВЕНОК

Що робити зі сміттям? Як і чим воно нам загрожує? Як самому боротися за здоров’я своєї планети? Як навчити цьому жителів вашого населеного пункту? Як впровадити роздільне збирання і відправлення його на переробні заводи?

Відповіді на всі ці запитання могли одержати учасники практичного семінару та панельної дискусії «Розберемося зі сміттям: європейський досвід з північних областей України».

Для людей зацікавлених - усі ці відео і фото з презентацій.

Досвід європейського підприємства в Чернігові

Учасники практичного семінару спочатку відвідали чернігівське підприємство «Вимал», яке збудоване за європейськими технологіями та виробляє крохмаль екстра класу і водночас максимально переробляє відходи виробництва.

Про це розповів керівник підприємства Віктор Лазар. Він зокрема відверто поділився, як використовують і планують використовувати побічні продукти виробництва - це картопляний сік і мезга.

Під час роботи в групах, які представила Аніта Ронер з інституту європейської політики, усі учасники разом з модераторами провели мозкові штурми, де були випрацювані поради і зосереджений досвід усіх учасників і модераторів.

Напрацьований досвід у кожній з груп переставили на захист перед усіма учасниками.

Досвід за напрямками

На цьому відео представлена уся панельна дискусія 16 січня, яка тривала упродовж години. Відео має назву «Чернігів: розберемося зі сміттям». До речі, вона була організована громадською школою дієвих практик Європейського Союзу та Поліським фондом міжнародних і регіональних досліджень.

Подамо їх також окремо, як їх представили модератори.

Вишгород: Роздільне збирання відходів

Найцікавішою для чернігівців, був практичний досвід роздільного збирання сміття, навчання жителів містечка та механізмів взаємодії при цьому. Його представила Валерія Гончаренко з громадської організації "Чисто" міста Вишгород Київської області.

До речі, про досвід Вишгорода, я уже розповідав частково у матеріалі «Тест для ЗЕ-команди, міфи про сміття і фуршет».

Проблеми сміттєзвалищ - що робити?

Які небезпеки несуть сміттєзвалища і як їх рекультивувати? Розповідає Руслан Гаврилюк з Національного екологічного центру України.

Коли ухвалять закони про переробку сміття?

Про впровадження роздільного збирання ресурсів і їх переробки розповідає колишня учасниця Команди підтримки реформ Міністерства екології та природних ресурсів Олександра Азаркіна.

До речі, Чернігів у 1997 році, після виборів до міської ради, втратив шанс першим в Україні впровадити роздільне збирання сміття.

Нуль відходів - чи можливо це?

Як прагнути і досягнути "нуля" відходів у сміттєвому кошику? Доповідає професор Чернігівського національного технологічного університету Жанна Дерій.

Земля і сталий розвиток

Як врятувати Землю і перейти до сталого розвитку? Розповідає регіональний координатор ПРООН з досягнення цілей сталого розвитку в Чернігівській області Світлана Рожок. Вона навела вражаючі цифри: кожні 10 хвилин на планеті утворюється майже 25 000 тонн сміття. Треба спробувати уявити колону з 2 500 КаМАЗів.

 

Видання SVOBODA.FM продовжить публікувати матеріали практичного семінару та панельної дискусії «Розберемося зі сміттям: європейський досвід з північних областей України».

Владислав САВЕНОК