інтерв'ю

Ярослава Асмаковець: "Мій пріоритет - ефективна допомога родинам "особливих дітей"

8.11.2019 14:20 - Спілкувалася Олена ГОЛОВАТЕНКО

Як запустити мовлення у дитини, що за віком вже давно має "щебетати"? Як виправити порушення вимови чи позбутися заїкування? Яким чином налагодити спілкування з малюком, що має порушення аутистичного спектру?

Впоратися з цими проблемами допомагає батькам Чернігівська громадська організація "Центр допомоги дітям з важкими розладами мовлення та порушенням розвитку «Відкритий Світ», що унікальна як за спеціалізацією, так і за впровадженням сучасних педагогічних методик.

Розповідає керівниця центру "Відкритий Світ", юристка, волонтерка Ярослава Асмаковець:

- Ми зібрали справді неймовірну команду спеціалістів - це логопеди, дефектологи, практичні психологи, FloorTime терапевт, нейропсихолог, сенсорний педагог, реабілітолог, що володіють інноваційними методами корекційного супроводу дітей з особливими освітніми потребами. "Відкритий Світ" застосовує унікальні сучасні корекційні технології нейросенсорної стимуляції Tomatis®, SoundSory® та ForBrain®. Таким чином, діти отримують комплексну допомогу під одним дахом, і це дуже зручно.

"Допомога "особливим" дітям - це історія всього мого свідомого життя, адже моя мама - корекційний педагог".

- У нашій родині допомога дітям з особливими освітніми потребами завжди була пріоритетною. І коли з’явилася можливість створення мовленнєвого центру (а "Відкритий Світ" - єдиний такий в місті), я з ентузіазмом долучилася.

Нині здійснюю юридичний та адміністративний супровід його діяльності. Дуже люблю свою роботу і радію успіхам наших дітей.

"Основні принципи успішності розвитку ГО: мотивація, розуміння завдань та шляхів вирішення, професіоналізм, вміння працювати в команді".

- Як юрист я більше прагматик, але свої життєві цінності змінила. Зараз, сама ставши мамою і виховуючи маленьку донечку Алісу, чітко розумію, що найбільший скарб - це здорова дитина, все інше не головне.

Якщо ж вже так трапилося, що у дитини діагностують проблеми зі здоров'ям, важливо, щоб її родина (а часто це просто одна мати) не опинилася сам-на-сам з тягарем турбот.

Допомагаючи їм, я черпаю сили і надихаюся сама.

Часто вони приходять до нашого центру розгублені, зневірені. На жаль, нині в Україні права батьків, що виховують дітей з психофізичними порушеннями та дітей з інвалідністю, недостатньо захищені. Ми разом починаємо працювати, з’ясовуємо всі обставини, у батьків з’являється надія.

- Ви жили і навчалися у Києві, але все таки повернулися до рідного Чернігова. Що зіграло вирішальну роль у цьому виборі?

- У столиці я здобула цінний професійний досвід. Працювала в юридичній клініці "Соціальна справедливість". Була помічником юриста в компанії "Укрюрсервіс", згодом працювала в Адвокатському бюро Андрія Костенка. Маю досвід юридичної роботи у виборах Президента України.

Разом з тим я завжди знала: навчання, досвід – це Київ, робота та життя - це мій рідний Чернігів, який я люблю і яким пишаюся.

"Тішуся з того, що можу бути корисною рідному Чернігову. Входжу до активу міської Молодіжної ради, де моя участь спрямована, звичайно, на створення умов для якісної допомоги дітям з особливими освітніми потребами".

- ГО "Відкритий Світ" долучилася до ідеї облаштування в Чернігові інклюзивного спортивно-ігрового парку. Діти та батьки центру взяли участь у благодійному аукціоні. Також постійно проходять тренінги, навчання для спеціалістів та батьків саме на базі нашого центру.

- Які перспективи розвитку ГО "Відкритий Світ"? Що нового пропонуєте своїм вихованцям?

- По-перше, завершили ремонт нового приміщення центру за адресою: вул. В.Чорновола, 5, яке ми отримали завдяки сприянню міської ради. Тож відтепер діти займаються в більш комфортних умовах.

Запровадили англійську мову за запитом батьків, адже ми - мовленнєвий центр. А в планах - нові корекційні методики, зокрема, методика БАК (біоакустичну корекцію мозку).

У пріоритетах роботи залишається раннє втручання з першого року життя, бо це є запорукою успішності корекції в подальшому.

І, безумовно, найголовнішою місією вбачаємо соціалізацію дітей з особливими освітніми потребами, вільний доступ до спілкування з однолітками, тобто практичне втілення інклюзії. У "Відкритому Світі" ми ефективно це впроваджуємо.

ГО "Відкритий Світ" Чернігів, вул.В.Чорновола, 5 073 003-74-76, 093 279-85-05, 063 337-04-62

opensvit@ukr.net