«Тому що ФОПи» ©

ФОПи переважно торгують і програмують

16.05.2019 16:43 - За інф. "UA news"

У 2018 році кількість фізосіб-підприємців (ФОП) в Україні збільшилася на 4% – до 1,91 мільйона.

Найбільш численними серед видів діяльності виявилися роздрібна торгівля та програмування.

Аналітики з «YouControl» опублікували найпопулярніші напрямки діяльності українських ФОП згідно з КВЕД:

«Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюном» «Роздрібна торгівля з лотків та на ринках іншими товарами» «Комп’ютерне програмування».

На вищезгадані види припадає 16% всіх ФОП (314 тисяч).

Як казав наш новий гідрант, чи то пак гарант, «потому што ФОПы».

У минулому році найбільше підприємців з’явилося у таких секторах:

Комп’ютерне програмування – число фізосіб-підприємців зросло на 27,2%. Обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах – на 23,8%. Роздрібна торгівля, яка здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет – на 23,3%. Спеціалізована діяльність по дизайну – на 22%. Інші види освіти – на 21,2%. Інші інформаційні послуги – на 21,1%. Інша діяльність у сфері охорони здоров’я – на 20,4%. Діяльність у сфері архітектури – на 19,2%; Будівництво житлових і нежитлових будівель – на 19,1%; Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем – на 17,7%.

Найактивнішими стали ФОПи в Харківській – на 9%, у Львівській – на 8%; в Дніпропетровській – на 5%; в Одеській – на 3,2%; в Запорізькій областях – на 1,4%.

* * *

Нагадаємо: 8 травня радник Зеленського з податкової політики Данило Гетманцев заявив, що новообраний президент ініціює списання 7,4 млрд грн боргів ФОПів за ЄСВ, що накопичилися з 2016 року. Однак пізніше виявилося, що в команді Зеленського обіцяють списати борги, які не існують.

Раніше повідомлялося, що новий глава податкової Сергій Верланов буде боротися з ФОПами у великих компаніях. На його думку, схему з ФОП можна врегулювати і без прийняття нового законодавства.