Податки

Як міськрада збирає заборговані податки за землю

21.02.2019 16:07 - Марія МАЛЬВА

Влада у Чернігові взялась вибивати гроші із неплатників податків за землю. У 2018 році таким боржникам нарахували аж 25 мільйонів гривень.

Про це повідомили у прес-службі Чернігівської міської ради.

Для виявлення таких фактів створили спеціальну комісію з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. Вона обраховує також і розмір збитків. І далі затверджує спеціальні акти, далі ці акти затверджує виконком.

Миинулого року був 81 такий акт, аже на 25 мільйонів гривень несплачених боргів. З них вже більше 10 мільйонів вже сплатили до бюджету. По решті тривають судові процеси.

Серед останніх рішень - виконком міської ради 21 лютого затвердив акти збитків на суму понад 3,8 мільйонів гривень. Вони стосуються 6 земельних ділянок, які використовують юридичні особи, та 9 ділянок, які використовують громадяни та фізичні особи-підприємці.

Часто боржники не тягнуть до останнього: деякі одразу сплачують заборговане. За даними управління земельних ресурсів міськради, із 3,8 мільйонів, які були на порядку денному виконкому 21 лютого, 263 тисяч вже сплачені добровільно.

Якщо ж сума завелика, місто дає згоду на реструктуризацію боргу. І для боржника це набагато вигідніше, ніж задавнювати проблему - а потім програти суд і сплачувати крім усієї суми ще й судові витрати.