ювілей

Сьогодні почесний патріарх Православної Церкви України святкує 90-річчя

23.01.2019 00:39 - SVOBODA.FM

У цей день 23-го січня 1929-го року у селі Благодатному Амвросіївського району Донецької області народився почесний патріарх Православної Церкви України Філарет (у миру - Михайло Денисенко).

Випускник Московської духовної семінарії Російської православної церкви. 1950-го року прийняв чернецтво. Екзарх України Російської православної церкви з 1966-го по 1990-й рік.

Після смерті московського патріарха Пимена в 1990 році став місцеблюстителем московського патріаршого престолу. Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП), залишився її митрополитом (1990–1992). Внаслідок здобуття Україною незалежності 1991 виступив поборником відновлення української церковної самостійності та за надання автокефалії православній церкві в Україні. Добився від РПЦ для Української православної церкви прав незалежності і самостійності в управлінні та права широкої автономії (що не є тотожним канонічному статусу автономії, яким володіють, наприклад, Церкви Фінляндії чи Японії).

1992-го року узяв участь у відновленні автокефалії — Української православної церкви Київського патріархату, оскільки Москва інспірувала проведення у Харкові розкольницького Собору.

Московська патріархія з політичних мотивів наклала на нього анафему (1997). Сам патріарх Філарет вважає що накладена на нього «анафема має політичне підґрунтя, а за політичні наміри анафема не накладається. Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступлення від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає».

11-го жовтня 2018 року на синоді Вселенського патріархату анафему було визнано недійсною.

Служив заступником київського патріарха (1992–1995), зберігши титул Митрополита Київського. Після смерті предстоятеля Святійшого Патріарха Київського та всієї Руси-України Володимира був інтронізований на предстоятеля церкви.

15-го грудня 2018-го року взяв участь в об'єднавчому Соборі, на якому шляхом об'єднання УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ МП була заснована Православна церква України і обраний її предстоятель Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній. За Філаретом був закріплений титул почесного патріарха.

Таким чином, патріарх Філарет завершив справу свого життя, до якої йшов понад чверть століття.

Виступає за міжцерковний діалог в Україні з метою повернення до єдиної української помісної православної церкви інших ортодоксальних деномінацій, насамперед неканонічно розгорнутих за кордонами РФ структур РПЦ.