Відеотрансляція

Про успішні історії Чернігова на шляху до енергоефективності

20.11.2018 09:58 - SVOBODA.FM

20 листопада триває прес-конференція про шлях до енергоефективності й успішні історії в Чернігові.

Питання для обговорення:

- досвід міста у реалізації проектів з енергозбереження;

- практика впровадження системи енергетичного моніторингу бюджетних будівель.

Учасники:

Святушенко Світлана Михайлівна, заступник начальника управління економічного розвитку міста міської ради; Подорван Андрій Федорович, начальник прес-служби Чернігівської міської ради; Мовчан Роман Миколайович, начальник відділу енергоефективності управління економічного розвитку міста міської ради; Грищенко Ігор, фахівець зі зв’язків із громадськістю КП «Чернігівводоканал».

До участі у прес-турі запрошені журналісти: Запорізької, Київської, Полтавської та Чернігівської областей.

У 2007 році при Управлінні економіки міської ради створений відділ енергозбереження та впроваджена система енергоменеджменту в бюджетних будівлях.

У 2011 році Чернігів долучився до Європейської ініціативи «Угода мерів» та взяв зобов'язання зменшити викиди С02 та підвищити енергоефективність на своїй території. У рамках співпраці розроблено та затверджено стратегічний документ міста із впровадження енергоефективних заходів - План дій зі сталого енергетичного розвитку м.Чернігова на 2015-2023 роки, який включає більше 70 проектних пропозицій вартістю 1,4 млрд грн.

Містом розробляються та реалізуються програми енергозбереження в галузях освіти, охорони здоров'я, культури. Мінялись на енергоефективні вікна, двері, проводились гідрохімічні промивки мереж опалення, облаштовувались індивідуальні теплові пункти, утеплялись огороджувальні конструкції будівель та ряд інших заходів.

Діючою програмою підвищення енергоефективності в бюджетних установах м.

Чернігова на 2017-2027 роки охоплено 100 закладів і установ, іцо утримуються з міського бюджету. Програма розрахована на 11 років вартістю 553 млн грн. За 20172018 роки за програмою профінансовано енергоефективних заходів майже на 68 млн грн.

Проводиться робота щодо залучення міжнародної фінансової і технічної допомоги. Місто має досвід співпраці з проектами українсько-німецького співробітництва (GIZ), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), НЕФКО, Світовий банк. Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та іншими.

У рамках Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» здійснено реновацію дитячого садочку №71. Вартість проекту 2,5 млн грн, співфінансування USAID - 900 тис. гри. Споживання теплової енергії зменшилось на зо %.

Проведено енергоефективну реновацію старої будівлі колегіуму № 11.

Виконані роботи з заміни вікон та дверей, утеплено стіни, цоколь, підвал та горище будівлі. Вартість проекту 2,2 млн грн, з яких співфінансування GIZ майже 1 млн грн. В результаті споживання тепла скоротилось на 35%.

У 2015-2017 роках реалізовано проект енергоефективної реновації нового корпусу ЗНЗ №11. Замінено вікна, утеплено фасад, замінено покрівлю з пласкої на Шатрову. На впровадження заходів спрямовано майже 17 млн грн, з яких 12,8 млн грн - кошти державного фонду регіонального розвитку. Заплановано отримати економію до 30% від споживання теплової енергії.

Впроваджуються енергоефективні заходи підприємствами сфери тепло-, водопостачання та водовідведення і житлово-експлуатаційними підприємствами.

Проводяться роботи з модернізації котелень, часткової заміни та ізоляції мереж теплопостачання. Виконувалось оснащення багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води, встановлювались реле часу та сутінкове реле.

* * *

Чернігівським Водоканалом залучено 23 млн дол. США кредитних коштів Світового банку: замінено аварійні ділянки водопровідних та каналізаційних мереж, насосне обладнання на артезіанських свердловинах та в каналізаційних насосних станціях, проведено реконструкцію системи каналізації одного з мікрорайонів міста, проведено реконструкцію ділянки каналізаційного колектора та придбана сучасна спеціалізована техніка. За результатами впроваджених заходів скорочення втрат води становило з 27% до 21%, споживання електроенергії - майже на 35 %.

Щоденно проводиться аналіз споживання енергоресурсів 190 бюджетних будівель міста та здійснюється оперативний контроль. За підсумками 2017 року скорочення споживання енергоресурсів за результатами моніторингу становило більше 1 млн грн.

На впровадження енергоефективних заходів у місті, у рамках виконання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м.Чернігова на 2015-2023 роки, у 2015-2018 роках було спрямовано майже 450 млн грн. Зменшення викидів С02 за результатами впроваджених заходів становило 5% до базового рівня (2008 рік), економія енергоресурсів до базового рівня становила 164,7 тис. МВт/г.