Війна

Путін вивів ППО РФ з Калінінграда: що ховається за брехнею Кремля про НАТО

30.11.2023 12:20 - Пітер ДІКІНСОН, "NV"

"Росія різко скорочує свою військову присутність уздовж кордонів країни з альянсом НАТО, тим самим перетворюючи на фарс заяви Путіна", – пише науковий співробітник Atlantic Council Пітер Дікінсон у колонці для NV.

Протягом останніх двадцяти одного місяця Володимир Путін постійно звинувачує НАТО в провокуванні вторгнення в Україну.

На думку кремлівського диктатора, багаторічне розширення НАТО являло собою загрозу безпеці Росії, що зростала, унаслідок чого у країни не залишилося іншого вибору, окрім як захищатися. Цей наратив НАТО виявився набагато переконливішим для міжнародної аудиторії, ніж більш безглузда російська пропаганда про «українських нацистів» і «західних сатаністів».

Однак тепер він спростовується діями самої Росії. Від Норвегії на півночі Арктики до Калінінграда на заході — сама Росія різко скорочує свою військову присутність уздовж кордонів країни з альянсом НАТО, тим самим перетворюючи на фарс заяви Путіна. Якби російський президент дійсно вважав, що НАТО становить загрозу для Росії, став би він добровільно роззброювати всю свою лінію фронту з країнами альянсу?

Ця досить очевидна прогалина в логіці Кремля опинилася в центрі уваги 26 листопада, коли Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що Росія, ймовірно, вивела життєво важливі системи ППО зі свого калінінградського анклаву в Балтійському морі, щоб покрити втрати в Україні, що зростають. Багато хто визнав це особливо важливою подією, оскільки Калінінград є найзахіднішим форпостом Росії і з трьох боків межує з країнами — членами НАТО. Якби російські лідери всерйоз розглядали можливість військової конфронтації з НАТО, Калінінград був би останнім місцем, яке вони хотіли б залишити без захисту.

Ослаблення калінінградської ППО — останнє в низці кроків, які виявили реальність, що ховається за постійною антинатовською риторикою Москви. Перша серйозна ознака того, що Росія не зовсім чесна, заявляючи про свої страхи перед НАТО, з’явилася в травні 2022 року, коли Швеція і Фінляндія оголосили про плани відмовитися від десятиліть нейтралітету і вступити в Альянс. Лише за кілька місяців до цього Кремль публічно висував свої претензії до НАТО, намагаючись виправдати найкривавіше європейське вторгнення з часів Другої світової війни. І зовсім навпаки — на новини зі Стокгольма і Гельсінкі Росія відреагувала, лише знизавши плечима.

Повна відсутність заклопотаності в Москві була тим більш примітною, що вступ Фінляндії до НАТО більш ніж удвічі збільшить наявний кордон Росії з Альянсом, а членство Швеції перетворить Балтійське море на озеро НАТО. Проте Путін заявив, що у Росії «немає проблем» із цією драматичною зміною геополітичного ландшафту в Північній Європі. Він активно намагався применшити значення цього питання, не спромігшись навіть вдатися до «темних мистецтв» російської гібридної війни або не постарався іншим чином втрутитися в процес приєднання.

Реакція Кремля на нещодавнє розширення НАТО в Північній Європі вийшла за межі простої байдужості. За вісімнадцять місяців, що минули з моменту оголошення Фінляндії про майбутній вступ до НАТО, Москва активно демілітаризувала фінський кордон і вивела основну частину своїх військ із прикордонної зони для передислокації їх на смертоносні поля в Україні. Виступаючи в серпні 2023 року, міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен підтвердила, що в прикордонній зоні зараз «досить порожньо» без російських військ. «Якби ми становили загрозу, вони б точно не стали відводити свої війська, навіть у ситуації, коли вони зайняті десь іще», — зазначила вона.

Аналогічний процес триває з лютого 2022 року на сусідньому кордоні Росії з членом НАТО Норвегією. У вересні 2023 року голова норвезької армії генерал Ейрік Крістофферсен повідомив, що Росія вивела близько 80% своїх військ із прикордонної зони. «Володимир Путін прекрасно знає, що НАТО не становить загрози для Росії», — прокоментував Крістофферсен. «Якби він вважав, що ми загрожуємо Росії, він не зміг би перекинути всі свої війська в Україну».

Готовність Путіна до демілітаризації кордонів своєї країни з сусідніми членами НАТО є переконливим доказом того, що рішення про вторгнення в Україну не мало нічого спільного з передбачуваною загрозою НАТО для самої Росії. Це, звичайно, не означає, що його нападки на Альянс абсолютно нещирі. Лють, яку Путін часто проявляє щодо НАТО, цілком реальна, але вона не відображає жодних законних побоювань з приводу безпеки. Натомість Путін обурюється НАТО, тому що альянс перешкоджає його реваншистській програмі і не дозволяє Росії залякувати своїх сусідів у традиційній для неї манері. Іншими словами, НАТО не становить жодної загрози для національної безпеки Росії, але становить дуже серйозну загрозу для російського імперіалізму.

Це давно стало очевидним для країн Центральної та Східної Європи, які після розпаду СРСР прагнули вступити в НАТО саме тому, що шукали захисту від того, що багато хто вважав неминучим відродженням російської агресії. Справді, хоча Путін прирівнює розширення НАТО до західного експансіонізму, насправді зростання Альянсу після 1991 року було спричинене майже винятково страхом перед Росією серед багатьох країн, що стояли в черзі на вступ. Їхні побоювання формувалися десятиліттями, а в деяких випадках і століттями жорстокого поневолення з боку Російської імперії спочатку в її царській, а потім і радянській іпостасях. Якщо росіяни хочуть когось звинуватити в нинішній присутності НАТО на їхньому порозі, то їм варто подивитися в дзеркало.

Повномасштабне вторгнення в Україну підтвердило, що колишні побоювання з приводу відродження російського імперіалізму були більш ніж обґрунтованими. Сам Путін відкрито порівнює нинішнє вторгнення з імперськими завойовницькими війнами російського царя Петра I в XVIII столітті і називає окуповані українські регіони «історичними російськими землями». Він постійно заперечує право України на існування, наполягаючи на тому, що українці — це росіяни («один народ»). Тим часом підбурювання до геноциду стало абсолютно нормальним явищем на російському державному телебаченні, а російські солдати в Україні діють відповідно до цієї геноцидної риторики. Весь наратив НАТО слугує зручною димовою завісою для класичної кампанії колоніального завоювання з метою знищення незалежної України.

Кремль прекрасно знає, що йому нема чого боятися НАТО, і, вочевидь, спокійно ставиться до того, що його кордони з альянсом не охороняються. Незважаючи на його антинатовські заяви, насправді Путіним рухає почуття тривоги, яке зростає, у зв’язку з появою демократичної України, яку він розглядає як екзистенціальну загрозу своєму авторитарному режиму і ненависний символ відходу Росії від імперії після 1991 року. У міру того як Україна за час правління Путіна дедалі далі й далі відходила з орбіти Кремля, його реакція ставала дедалі екстремальнішою: від політичного втручання у 2000-х роках до ескалації військової агресії з 2014 року. Зараз ми досягли стадії відкритого геноциду.

Вторгнення в Україну скоро переступить дворічну позначку, але занадто багато західних коментаторів і політиків, як і раніше, перебувають в омані, вважаючи, що з Кремлем ще можливий якийсь компроміс. Ця позиція передбачає, що вторгнення в Україну — звичайна війна з обмеженими геополітичними цілями, що явно не так. Натомість Путін — месіанський лідер, переконаний у своїй історичній місії, який поставив усе на знищення української держави і намагається взяти реванш за поразку Росії в холодній війні. Спрямовуючи звинувачувальний перст на НАТО, Путін намагається відволікти увагу від цієї реальності, від якої холоне в душі, але одного погляду на нещодавно демілітаризовані кордони Росії з альянсом повинно бути достатньо, щоб відкинути подібні заяви.