Політика

Справа про добрива: у чому підозрюють міського голову Бахмача

14.06.2022 18:03 - Іван ВОЛИНЕЦЬ

Павлові Шимку інкримінують незаконне вилучення та продаж добрив, що "застрягли" на залізничній станції після початку російського вторгнення. Про цю, ймовірно, злочинну оборудку Svoboda.FM писала ще у середині квітня.

Міському голові Бахмача на Чернігівщині загрожує від двох до п’яти років позбавлення волі. Таку санкцію передбачає частина 2 статті 367 Кримінального кодексу України – “Неналежне виконання службових обов’язків в умовах воєнного стану”.

Підозру Павлові Шимку вручили 9 червня – про це на своєму сайті повідомила Чернігівська обласна прокуратура.

У повідомленні йдеться, що у березні 2022 року міський голова “організував ухвалення незаконного рішення про вилучення у юридичної особи належних на праві власності мінеральних добрив”. За версією слідства, у подальшому, ці добрива були реалізовані приватним агропідприємствам на суму у понад 16 мільйонів гривень.

Про цю справу Svoboda.FM писала ще 15 квітня. Тоді ми розповідали, як у містечку на Чернігівщині місцева влада націоналізувала мінеральні добрива, що з початком повномасштабної війни “застрягли” на станції “Черемушки” біля Бахмача. Місцеві фермери тоді запідозрили міського голову та керівника колійно-машинної станції у змові з окремими підприємцями. На їхню думку, вилучені ресурси для посівної могли бути розподілені між “своїми” людьми.

Усього йдеться про 20 вагонів, що в середині березня були евакуйовані зі станції, а їхній вміст, за рішенням виконкому Бахмацької міської ради, передали місцевим аграріям. Місцева влада стверджує, що діяла на підставі закону про вилучення майна в умовах воєнного стану та узгоджувала свої дії з керівництвом Ніжинської РВА та Чернігівської ОВА. Кажуть, що таким чином хотіли підтримати фермерів, та, водночас, ліквідувати загрозу від вибухонебезпечного вмісту вагонів, що перебували у зоні бойових дій.

“Я думаю, що при нормальній обстановці, коли проходили такі бойові дії і було спасіння населення, продбезпека, то мають за таке навіть подякувати”, – заявив у коментарі “Суспільному мер Бахмача Павло Шимко.

Вилучене майно фермерам віддавали не безкоштовно, проте ціна була фактично символічною. За тонну добрив – 12 тисяч гривень. Це – удвічі-втричі нижче від ринкової вартості. До того ж оплату відтермінували до вересня. Кошти від продажу мають надійти на рахунок місцевого КП “Бахмацьке”.

Як неважко здогадатися, найцікавіше почалося на етапі розподілу добрив. Згідно з рішеннями виконкому міськради від 14 та 24 березня – аміачно-нітратні добрива мали передати трьом підприємствам, інші міндобрива – ще десятьом. Найбільше мали отримати два господарства місцевого депутата Андрія Іваненка – 793 тонни. Приблизно 200 тонн планували передати на потреби господарства депутата Чернігівської обласної ради Валерія Колоші. За словами мера Бахмача Павла Шимка – таке рішення ухвалили за підсумками консультацій з місцевими аграріями. Міський голова переконує, що всі підприємці були сповіщені та долучені до дискусії за круглим столом.

Проте коли дійшла справа до розвантаження вагонів, принаймні п’ять фірм із узгодженого списку не дістали нічого. Натомість найбільше добрив відвантажив підприємець, взагалі не згаданий у рішеннях міськради – депутат Чернігівської облради Валентин Запорощук. Чоловік здійснює господарювання на території сусіднього Ічнянського району. Не фігурували у списках, але отримали добрива і депутат міськради Володимир Примак, а також – колишній депутат Михайло Кривуля. Останній відвантажив півтори тонни, хоч сам не займається фермерством.

Керівник колійно-машинної станції, на якій і відбувався скандальний розподіл добрив – Ярослав Сторубльов – у коментарі Svoboda.FM розповів, що отримав доручення роздати добрива аграріям, без уточнення, хто саме має дістати ресурси. Рішення виконкому, за його версією, вже постфактум “написали на колінці”. Отож, розподіл відбувся явочним порядком.

На іншій версії наполягає міський голова Павло Шимко. За його словами, Валентин Запорощук привозив зерно на мукомельню на території КМС, а потім порожні вантажівки заповнив добривами. Зробив це, мовляв, за погодженням із керівником Чернігівської ОВА В’ячеславом Чаусом. Очільник області таким чином нібито вирішив віддячити підприємцю за допомогу із забезпеченням громад у області продовольством.

“Відвантаження здійснювалось тими підприємствами, які долучалися розпорядженням губернатора. Це ті, хто забезпечував борошном лікарні області, які забезпечували хлібом Чернігів. Це скорегував сам губернатор, – розповів Павло Шимко у квітні у коментарі журналісту Svoboda.FM. – Мені про це стало відомо пізніше. Тому що відвантажились і вже тоді передзвонили…. Потім я сам поставив питання губернатору, мені пояснили, що все нормально”.

У квітні ми надсилали запит до В’ячеслава Чауса з проханням прокоментувати ситуацію, але досі не отримали відповіді.

Публічний розголос цій історії дав Сергій Іванько – місцевий фермер, член виконкому Бахмацької міськради та “Асоціації фермерів і приватних землевласників України”. 9 квітня він оприлюднив допис у Facebook, якого перепостили понад 1 200 людей. У пості назвав ситуацію з вилученням і розподілом добрив “мародерством і саботажем”.

У відповідь мер Бахмача написав на Іванька заяву до поліції – про захист честі та гідності. Звернулась до правоохоронців і фермерська асоціація – з проханням перевірити законність схеми із націоналізації добрив. За словами Сергія Іванька, його та інших фермерів, обурених несправедливим, на їхню думку, розподілом, Павло Шимко намагався “купити”, запропонувавши добрива з іще двох зарезервованих вагонів.

Згодом знайшлися власники вилученого майна. Щонайменше 12 із 20-ти вагонів належали українському бізнесу – підприємствам “Ерідон” і “Клевер Агро”. Вони закупили добрива ще до війни на власні потреби. За деякими даними, прямувати вагони мали на Полтавщину. Підприємці також подали заяви до правоохоронців. Справу порушили за двома статтями: окрім “неналежного виконання службових обов’язків” також йдеться про можливе “зловживання владою, що спричинило тяжкі наслідки” (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу).

Вже 29 квітня відбулось засідання виконкому Бахмацької міської ради, на якому ухвалили рішення, яке мало “легалізувати” розподіл добрив у березні. У документі постфактум прописали ті підприємства, які фактично отримали ресурси. Цьому засіданню передувала загадкова довга комендантська година у Бахмачі. Від 22:00 26 квітня до 4:00 29 квітня жителям громади було заборонено перебувати на вулиці та у громадських місцях, не працював громадський транспорт. Мер тоді заявив про загрозу обстрілів залізничної станції “Бахмач”, яких, на щастя, не відбулося.

Спроба узаконити вивезення добрив заднім числом не убезпечила місцеву владу від кримінального переслідування. Слідство у “добривній справі” здійснювали слідчі Бюро економічної безпеки. У поясненні прокуратури йдеться, що міська рада не мала права самочинно розпоряджатися вилученими добривами. “Таке майно переходить у власність держави і лише військове командування може у подальшому його використовувати в умовах правового режиму воєнного стану”, – зазначив у коментарі “Суспільному” прокурор Кирило Пугачов.

Судячи з усього, слідчі не знайшли підтверджень того, що розподіл добрив був узгоджений з керівником Чернігівської ОВА. Мер Бахмача Павло Шимко нині називає справу, у якій він є підозрюваним, “висмоктаною з пальця”. Зазначає, що готує “контраргументи”. Наразі невідомо, коли міському голові обиратимуть запобіжний захід. Також здається вірогідним, що пан Шимко у цій справі – не останній підозрюваний.