14 жовтня – Всесвітній день стандартів

Стандарти на сторожі якісної та безпечної продукції Чернігівщини

12.10.2010 15:41 - Прес-служба ДП «Чернігівстандартметрологія»

14 жовтня відзначають міжнародне професійне свято фахівці стандартизації та метрології. У нашому місті вони зокрема працюють на державному підприємстві "Чернігівстандартметрологія".

Це тут - найбільший фонд стандартів і області. Тут повіряють ваги, якими користуються продавці. Сертифікують продукцію. Працює лабораторія, що перевіряє продукти харчування за показниками якості та безпечності, і випробувальна лабораторія промислової продукції.

Як працювало підприємство протягом року? Що нового з’явилося для виробників і споживачів нашої області?

Робота для споживачів та підприємств

Чернігівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології і сертифікації – регіональний орган Держспоживстандарту.

Держспоживстандарт України - спеціально уповноважений національний орган. Він здійснює державну політику у сфері стандартизації, метрології, підтвердження відповідності, управління якістю, державного нагляду, захисту прав споживачів. Працює над наближенням українських національних стандартів до європейських і світових.

За такими напрямками працює і державне підприємство "Чернігівстандартметрологія".

Відділ систем управління займається впровадженням сучасних систем менеджменту, управління безпечністю харчових продуктів, управління безпекою та гігієною праці тощо.

Відділ державного нагляду проводить перевірки підприємств та продукції на відповідність вимогам законодавства.

Є відділ підтвердження відповідності – тут сертифікують зарубіжну і вітчизняну продукцію. Харчова лабораторія проводить аналіз продуктів і продовольчої сировини. Метрологи – повіряють прилади. Лабораторія промислової продукції випробовує обладнання, на якому працюють підприємства.

Що нового на підприємстві?

ДП "Чернігівстандартметрологія" протягом року, незважаючи на кризові труднощі, оновлювалося та  освоювало нові види робіт та послуг.

Зокрема, лабораторія з випробувань промислової продукції цього року пройшла незалежну перевірку Національного Агентства з Акредитації України та отримала атестат акредитації на відповідність вимогам ДСТУ ISO/ІЕС 17025:2005. Це підтверджує високий рівень чернігівських фахівців та обладнання.

Розширилась і галузь послуг, які виконує лабораторія – додалися випробування ковальсько-пресового обладнання, ручного електроінструменту.

Лабораторія з випробувань харчової продукції та продовольчої сировини закупила нове обладнання, що дозволяє визначати у молочних продуктах вміст рослинних та тваринних жирів, а також – виявляти фальсифікацію рослинних жирів. Обладнання сучасне та дуже потрібне у сьогоднішніх умовах ринку України. Адже кожен споживач, купуючи масло чи сметану, хоче бути впевненим у її якості.

Перевірки – для споживачів

Відділ державного нагляду ДП "Чернігівстандартметрологія" проводить перевірки на підприємствах області.

Лише протягом останнього, третього кварталу цього року відділ державного нагляду провів 51 планову та 10 позапланових перевірок.

Порушення вимог нормативної документації інспектори виявили під час 51 перевірки, а це більше 80% від загальної кількості!

Вартість перевіреної продукції – близько 18 з половиною мільйонів гривень, а забракованої – майже 9 мільйонів гривень.

Інспектори державного нагляду видали 34 приписи про заборону реалізації партій продукції, 26 приписів про заборону реалізації продукції.

Протягом третього кварталу підприємства отримали 38 постанов про накладання штрафу та сплатили за виготовлення невідповідної продукції більше 40 тисяч гривень.

Проте державна політика щороку більше ускладнює роботу інспекторів державного нагляду.

У Законі України "Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності" продовжують діяти положення про те, що інспектори мають заздалегідь попереджати підприємство про початок перевірки та її закінчення.

Часто суб’єкт підприємницької діяльності, отримавши таке повідомлення, або ухиляється від перевірки, або не надає продукцію. Буває і таке, що виробник на момент перевірки випускає якісну продукцію, а потім – повертається до порушень. Зрозуміло, що все це не на користь споживачам. Підтвердження відповідності

Про відміну сертифікації зараз говорять багато. Нібито вона стримує розвиток підприємств і заважає. Насправді ж сертифікація зараз лишається одним із ступенів захисту споживача.

Сертифікація була введена в Україні у 90-х роках, щоб зупинити потік неякісної, а подекуди і небезпечної продукції, яка хлинула до нас з-за кордону.

Свою функцію вона виконала. Сертифікація зупинила масовий ввіз на територію України низькоякісної та фальсифікованої продукції.

Крім того, сертифікація зміцнювала довіру між виробниками та споживачами.

Відміна обов’язкової сертифікації без повноцінної її заміни іншими способами підтвердження відповідності, передчасна – вважають фахівці із захисту прав споживачів. В Україні ще не утворене конкурентне середовище, у якому виробники та імпортери готові дійсно взяти на себе відповідальність за якість та безпечність продукції.

Захисту прав споживачів сприятиме і удосконалення законодавчої бази, і використання досвіду та структури регіональних органів із підтвердження відповідності, зокрема, і ДП "Чернігівстандартметрологія".

Системи управління – оновлення для розвитку!

Відділ систем управління ДП "Чернігівстандартметрологія", за статистикою, є одним з лідерів України за кількістю сертифікованих систем.

З початку 2010 року фахівці сертифікували 15 систем управління якістю та 1 систему управління безпечністю харчової продукції (HASSP).

Усе більше керівників підприємств Чернігова та області розуміють, що впроваджувати системи менеджменту престижно та вигідно. Це дає можливість прозоро керувати підприємством, бачити кожен процес виробництва, своєчасно виявляти та усувати недоліки. І за рахунок цього – підвищувати якість продукції та зменшувати витрати.

Сучасні системи управління у розвинених західних країнах працюють практично на кожному підприємстві. А учені встановили прямий зв’язок між кількістю впроваджених у країні систем управління та рівнем життя у ній. Тож добре, що Україна також іде цим шляхом.

У ДП "Чернігівстандартметрологія" почали роботи із сертифікації систем управління безпекою та гігієною праці OHSAS 18001. І цього року уже сертифікували 2 такі системи.

Це прогресивні сучасні системи управління, які впроваджують підприємства всього світу. В Україні вони дуже потрібні, адже, за даними Держкомпромнагляду, лише за півроку у нашій області сталося 76 випадків травм на виробництві, у тому числі 3 – смертельні.

Трагедій могло не бути, якби підприємства вчасно впровадили системи управління безпекою та гігієною праці.

Чернігівська якість вийшла на всеукраїнський рівень

Щороку ДП "Чернігівстандартметрологія" проводить конкурс "Чернігівська якість". Цьогоріч у ньому взяли участь понад 20 підприємств-виробників та надавачів послуг.

Регіональна конкурсна комісія визначила переможців та лауреатів конкурсу. Цікаво, що практично всі вони мають працюючі системи управління. Це ще раз доводить їх ефективність.

9 підприємств-переможців регіонального етапу взяли участь у Всеукраїнському рівні конкурсу "100 кращих товарів України". П’ять із них стали переможцями.

Це ВАТ "Ічнянський завод сухого молока та масла", ВАТ "Ніжинський хліб", СТОВ "Дружба-Нова", ніжинське приватне підприємство "НВФ "РЕГ-МІК" та творчо-виробниче підприємство "Спілка майстрів".

До речі, наші майстри-різьбярі зі "Спілки майстрів" стали єдиними в Україні переможцями у номінації "вироби народних промислів".

ДП „Чернігівстандартметрологія” запрошує до співпраці виробників, імпортерів та експортерів області. Позитивних зрушень, випуску екологічно чистої, якісної та безпечної продукції європейських зразків ми досягнемо разом!