Політика

Побачив руйнації, залишені росіянами: прем'єр Норвегії відвідав Чернігівщину

2.07.2022 16:07 - SVOBODA.FM

Норвегія — надійний та перевірений партнер Чернігівської області. Уже кілька років Національний університет «Чернігівська політехніка» є учасником одного із наймасштабніших міжнародних проєктів на території України: Норвегія допомагає адаптувати військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин до цивільного життя.

Через повномасштабне вторгнення російських військ пріоритети нинішньої співпраці дещо змінилися. Та дружнє плече Норвегії нікуди не зникло. Підтвердження тому — робочий візит прем'єр-міністра Норвегії Йонаса Ґар Стьоре на Чернігівщину. У супроводі першого віцепрем'єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко та начальника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса він наочно зміг переконатися у цинічності російської пропаганди, яка переконує у знищенні нібито винятково "військових українських об’єктів", – повідомляє пресслужба Чернігівської ОВА.

Одними із таких "об'єктів" є кардіоцентр та житлові багатоповерхівки по вулиці Чорновола у Чернігові. До слова, згаданий медзаклад — кардіоцентр — відновленню не підлягає. Втім, на його базі планують створити реабілітаційний центр для учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, ветеранів війни, дітей та інших категорій. Оскільки ініціатива потребує значних капіталовкладень, наразі триває пошук партнерів для співфінансування.

Прем'єр-міністр Норвегії відвідав також села Ягідне та Лукашівка Іванівської громади, що зазнали значних руйнувань через активні бойові дії на їхніх територіях. З Ягідним взагалі асоціюється слово «катівня»: у селі майже місяць понад 300 його мешканців ворог тримав у підвалі площею 197 квадратних метрів, в антисанітарних умовах, без води та їжі. Серед заручників було з пів сотні дітей, в тому числі декілька немовлят. Від задухи та хвороб 11 людей померли.

Під час спілкування Юлія Свириденко та В’ячеслав Чаус подякували закордонному партнеру за таку важливу зараз підтримку та допомогу.

"Норвегія підтримує нас з самого початку повномасштабної агресії росії – постачання зброї, гуманітарна допомога, санкції проти рф, лікування наших важкопоранених військових. За кількісними показниками такої підтримки, зокрема й у постачаннях озброєнь, Норвегія поступається лише США та Великій Британії", — наголосила Юлія Свириденко.

Зазначимо, що уряд Норвегії ухвалив рішення про надання Україні нового безпрецедентного пакета допомоги на загальну суму понад мільярд євро. Кошти будуть розподілені за чотирма напрямами: оборонна допомога, критичні гуманітарні потреби, бюджетна підтримка та післявоєнна відбудова.