безпека / регіон

Латвія закликала США розмістити війська на її території для захисту від Росії

30.11.2021 12:57 - Мілітарний портал

Латвія закликала Сполучені Штати розмістити постійний військовий контингент на її території для захисту від загроз з боку Росії.

Про це інформує Мілітарний з посиланням на УНН.

Латвії потрібна постійна військова присутність США, щоб стримувати Росію. Країна хоче посилити свою оборону за допомогою розміщення американських зенітних систем Patriot, заявив у понеділок міністр оборони Артіс Пабрікс, коли глава НАТО відвідав союзні війська в балтійській країні.

“Нам потрібна додаткова міжнародна допомога, – сказав міністр оборони Пабрікс. – Ми хотіли б мати постійну (військову-ред) присутність Сполучених Штатів у нашій країні. А морська і протиповітряна оборона означає, в основному, перехід до таких систем, як Patriot”.

“У нас зараз ревізіонізм відбувається в Росії… з цієї точки зору ми не можемо запізнюватися”, – сказав Пабрікс, посилаючись на заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що він змінив би розпад Радянського Союзу, якби мав шанс змінити сучасну російську історію.

Через анексію Криму у 2014 році та підтримку Росією бойовиків та найманців і направлення регулярних частин своїх збройних сил на схід України, НАТО з липня 2017 року розгорнуло чотири багатонаціональні бойові групи розміром з батальйони для захисту Польщі та балтійських країн: Литви, Латвії та Естонії.

На південному сході Латвії, 14 листопада, розпочалися раніше неоголошені військові навчання Національних збройних сил.

У маневрах, які продовжаться до 12 грудня, задіють близько 3000 військових збройних сил та підрозділи національної гвардії.

Метою навчань є перевірка можливостей широкомасштабного співробітництва, різних військових та командних структур, а також логістики та мобільності.

Сили спеціальних операцій США, 25 жовтня провели навчання з доставки та розгортання реактивної системи залпового вогню HIMARS у Латвії на ризькому аеродромі Спілве.

Система була доставлена ​​до Латвії, розгорнута, потім зібрана та завантажена у літак для транспортування в інше місце, для цього знадобилося близько 15 хвилин.