лекція / розбиваємо міфи

Подвиг Героїв Бахмача і Крут - наріжний камінь перемоги у Першій російсько-українській війні

28.01.2021 13:40 - SVOBODA.FM

В чому унікальність і важливість лекції, яку сьогодні провели історики - Сергій Горобець і Сергій Бутко у приміщенні Чернігівської бібліотеки ім. Коцюбинського?

Лекція розповідає НЕ про окремий "бій під Крутами".

Лекція розбиває міф "української трагедії" і малює цілісне уявлення про Першу російсько-українську війну, в якій Україна перемогла, і в якій військовий чин Бахмача і Крут був наріжним каменем цієї Перемоги.

Цей чин дозволив підписати угоди у Бресті, що визнали Українську державу на міжнародному рівні і вже 1-го березня визволити Київ.

Історики проводять слушні паралелі із сучасністю - героїзмом, проявленим українською армією під Дебальцевим, після чого країна-агресор боїться вмитися кров'ю і отримати поразку у цілій війні.

На жаль, постгеноциндний синдром дозволяє дуже легко маніпулювати ворогу у медійному просторі і навіювати українцям "приреченість до нещасть і поразок".

- Я бачу, наскільки по-різному реагують різні аудиторії під час зустрічей на одні і ті самі події. Візьмемо Дебальцеве. "Диванні експерти", які там не були, беруться за голову і готові обговорювати "трагедію української поразки". Справжні бійці, які пройшли Дебальцеве, пишаються тим уроком, який виніс з нього агресор, - каже представник Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко.

Абсолютно аналогічні процеси на думку історика відбувалися і 100 років тому. І саме нам доводиться виправляти помилки 100-річної давності, доносячи до людей повноту картини, фактів і тогочасних подій.

Отже, до вашої уваги повний запис прямої трансляції лекції, яку здійснював сайт "Свобода.ФМ":