армія

Чернігівщина на 100% виконала план призовної кампанії та забезпечила ПЛР-тестування призовників

7.08.2020 14:37 - SVOBODA.FM

У четвер, 6 серпня у Чернігівській ОДА відбувся брифінг за підсумками весняно-літньої призовної кампанії. Спікери - заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван та військовий комісар Чернігівського обласного територіального центру укомплектування та соціальної підтримки, полковник Олександр Криворучко.

Андрій Подорван розповів про проведення весняно-літньої призовної кампанії, яка була запланована на квітень-червень, але була зміщена через карантинні заходи на травень-липень 2020 року. - Місцева влада сприяла проведенню призову у тих умовах, у яких Україна опинилася саме цього року. Планове завдання з призову на строкову військову службу в області виконано на 100%. До військових частин відправлено 561 особу. Головним завданням місцевої влади було запобігти поширенню інфекції Covid-19 серед призовників. А для цього треба бути впевненим, що вони здорові й можуть приступати до служби у тих військових з'єднаннях та формуваннях куди вони направлені, - прокоментував Андрій Подорван. Заступник голови ОДА розповів, що обласна державна адміністрація спільно з центрами комплектування та лабораторним центром розробили алгоритм перевірки призовників за місцем проживання. І тільки за умови відсутності інфікування їх направляли на пункт збору. Загалом на Covid-19 в області було обстежено 598 призовників. В результаті у п'ятьох призовників було виявлено захворювання. Їх відправили на самоізоляцію під наглядом сімейних лікарів. Наразі четверо з них вже пройшли повторне тестування й отримали негативні результати ПЛР-тестів, а ще одна особа після двотижневої обсервації цього тижня буде проходити повторне тестування. За словами військового комісара Чернігівська область була першою, де застосували зазначений алгоритм тестування призовників. Оскільки на законодавчому рівні у переліку осіб на безкоштовне тестування на Covid-19 не зазначено таку категорію громадян, як призовники. Таке рішення було прийнято з ініціативи керівництва Чернігівської ОДА, затверджене відповідними комісіями й дало позитивний результат.

- Чернігівська область – одна з областей, де призовна кампанія пройшла без ускладнень. Кампанія цього року була непростою, оскільки необхідно було працювати в умовах карантинних обмежень, - зазначив полковник Олександр Криворучко. І додав, що попри все спрацювали навіть краще, ніж у минулих роках. У цьому році у зв'язку з карантинними заходами та перенесення термінів військові мали більше часу на відбір якісного особового складу. І на кінець призову вийшли із запасом за кількістю призовників, у середньому на 30-40 осіб. 

З послабленням карантинних обмежень на території області активізувалась робота з відбору кандидатів на військову службу за контрактом. Так, протягом червня планове завдання було виконано на 110%, а у липні – на 133%. На думку Олександра Криворучка, це може бути пов'язано з тим, що через карантин та коронавірус українці повертаються з-за кордону і також збільшилася кількість людей, які шукають роботу. Також військовий комісар розповів про планові навчання стратегічно-командні штабні навчання "Об'єднані зусилля - 2020". На території одного з районів проведуть підготовку особового складу за такими напрямками: тактична медицина, дії особового складу з оборони державного кордону, дії під час комендантської години. - Такі заходи корисні для всіх військовозобов’язаних: згадати вміння та навички, отримати новий досвід для виконання своїх обов'язків, як частини підрозділу територіальної оборони, - зазначив Криворучко. І додав, що для жителів району, де проводяться такі заходи, це теж позитивна тенденція. Під час навчання у минулих роках спостерігалася позитивна тенденція зменшення злочинності на території. За словами Андрія Подорвана, стратегічно-командні штабні навчання дисциплінують людей та забезпечують підготовку військовозобов'язаних. - Учасники навчання розуміють, що вони за короткий час навчання можуть стати командою і повноцінною бойовою одиницею, яка може стати у цей буремний час на захист громадян України, - підкреслив заступник голови ОДА.

Підписуйтеся на наші оперативні новини і цікавинки у Telegram і Twitter.