освіта

У Чернігівській ОДА проаналізували питання своєчасності виплати заробітної плати освітянам

6.08.2020 16:41 - SVOBODA.FM

У нараді, яка відбулася цього тижня у Чернігівській облдержадміністрації, взяли участь заступники голови облдержадміністрації Андрій Подорван та Наталія Романова, фахівці Департаменту фінансів та Управління освіти і науки ОДА.

 Проблеми у розрахунках з працівниками освітніх установ влітку виникають щороку. Така ситуація викликана, передовсім, великим фінансовим навантаженням на бюджет через відпускну кампанію. Адже освітянам потрібно одномоментно виплатити не лише заробітну плату, а й відпускні за тривалий період.

За словами заступниці директора Департаменту фінансів ОДА Любові Жукової, прострочена кредиторська заборгованість по зарплаті працівникам освітніх установ станом на 1 серпня поточного року становить 11,9 мільйона гривень. Проте ситуація в районах області різниться. Як поінформувала заступниця начальника управління освіти і науки ОДА Людмила Чубич, найгірша вона там, де місцева влада не переймається питаннями оптимізації мережі освітніх закладів. Наприклад, у Коропському, Городнянському та Сосницькому районах нестача коштів на освіту у 2020 році становить від 1,9 до 4,5 місячних фондів. Тож питання реорганізації освітньої мережі у таких громадах надзвичайно актуальне. — Там, де до організації освітнього процесу підійшли раціонально, коштів освітньої субвенції з державного бюджету вистачає. Більше того — їх частина залишається невикористаною. Тож наступного бюджетного року ці гроші можна витрачати на поліпшення матеріально-технічної бази шкіл: закупівлю сучасного навчального приладдя, меблів, комп’ютерної техніки. Такий досвід, наприклад, вже мають у Корюківській ОТГ, у Ріпкинському районі, — наголосив Андрій Подорван. На нараді було детально проаналізовано кожну проблемну ситуацію. Приміром, освітянам Городнянського району із 1,6 мільйона заборгованого 449,5 тисячі гривень виплатять до 7 серпня, ще 277,4 тисячі — до 14 серпня. У Городнянському районі у школах 438 учнів, з них 129 — у Вихвостовській ЗОШ І-ІІ ступенів. При цьому 7 із 9 шкіл мають від 25 до 36 учнів.  Щоб питання погашення заборгованості за поточний навчальний рік закрити повністю, в області готують пропозиції про внесення відповідних змін до помісячного розпису освітньої субвенції з державного бюджету. З іншого ж боку, нагадав Андрій Подорван, облдержадміністрація продовжує напрацьовувати спільно з Міністерствами освіти і науки та фінансів механізм застосування коефіцієнтів при розподілі освітньої субвенції районам Чернігівщини. На сьогодні ця субвенція розраховується за формулою, де головний показник — кількість учнів. Проте ця формула не враховує територіально-демографічних особливостей Чернігівської області: низької щільності населення та великих відстаней між населеними пунктами. Застосування ж визначеного коефіцієнта при розрахунку субвенції, як це робиться для, наприклад, окремих гірських районів України, допомогло би вирівняти фінансову ситуацію на Чернігівщині, переконані в ОДА.

Підписуйтеся на наші оперативні новини і цікавинки у Telegram і Twitter.