Будівництво

«Велике будівництво»: стартував капітальний ремонт дороги від Ніжина до Прилук

6.07.2020 18:13 - Марія МАЛЬВА

Найбільший об'єкт цього ремонтного сезону - ділянка автомагістралі Р-67 Чернігів-Ніжин-Прилуки-Пирятин вже на старті. За амбітним планом Укравтодору, цьогоріч тут заплановано охопити поточним та середнім ремонтом майже 75-кілометровий відрізок між Ніжином та Прилуками.

Фронт робіт включатиме влаштування нового покриття проїзної частини, ремонт штучних споруд по всій протяжності дороги, укріплення узбіччя, встановлення засобів організації та безпеки дорожнього руху тощо. Ремонтні роботи виконуються в рамках Програми "Велике будівництво. Програма Президента України".

Роботи виконуватиме ТОВ "СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АВТОСТРАДА". Підрядник вже встановив новий асфальтобетонний завод, заготовив матеріали та завіз техніку на базу. Згодом розпочнуться роботи зі зняття старого зношеного дорожнього покриття. Ремонт розпочнеться біля населеного пункту Товкачівка Прилуцького району (142-й кілометр).

 

Автодорога регіонального значення Р-67 сполучає міжнародні магістралі М-01, М-02, М-03 та національну Н-07. Це є найкоротшим виходом з центральної України (Полтава, Кропивницький, Дніпро) у напрямку країн Балтії через КПП «Нові Яриловичі». Таким чином забезпечується зв'язок між Чернігівською і Полтавською областями і сполучається ряд адміністративних центрів обласного та районного підпорядкування.

Ця ділянка дороги Р-67 прокладена понад 50 років тому. На той час застосовувалось асфальтобетонне і чорнощебеневе покриття, яке не розраховане на сучасні навантаження від автотранспорту та великовагової техніки. Зараз дорога знаходиться у критичному стані. Тут утворилася прогресуюча ямковість, суцільна сітка тріщин, спостерігається викривлення покриття, колійність та інші значні деформації з руйнуванням дорожнього покриття. У зв’язку з цим прийнято рішення про початок поточного середнього ремонту з підсиленим вирівнюванням та влаштуванням асфальтобетонного покриття.

За інформацією Служби автомобільних доріг в Чернігівській області