Хрести з граніту

Навколо Ніжина встановлять хрести-обереги

28.05.2020 15:06 - SVOBODA.FM

На засіданні виконавчого комітету міської ради, 28 травня, затверджено схеми розміщення оберегів у вигляді хреста на в’їздах в Ніжин. Пропозиція про їх встановлення надійшла від волонтерів – благодійників, розповів міський голова Анатолій Лінник. Хрести будуть з граніту висотою три метри. Їх встановлять з чотирьох боків в’їзду до міста – у хрестоподібному вигляді.

 У Ніжині є два старих дерев'яних хрести, один – по вулиці Прилуцькій, а другий – біля Цегельного заводу (Борзнянський) Шлях), їх замінять на нові. Придорожні хрести планують встановити ще в районі вулиць Івана Франка та Овдіївська.

На думку ініціаторів, розміщення таких МАФів - придорожних хрестів на околицях Ніжина, мають на меті захищати місто від усього лихого. Звичай ставити придорожні хрести є дуже розповсюджений майже по цілій Європі. На Заході немає, здається, села, біля якого при дорозі не було б хреста чи фігури. Цей звичай був також і на Україні і до тепер заховався в повній красі на її західніх землях: в Галичині, на Волині і Поліссі. Вони бувають витесані з каменю, відлиті з металу або звичайні дерев'яні.

Підписуйтеся на наші оперативні новини і цікавинки у Telegram і Twitter.