футбол

У чернігівської «Десни» – жодного власного вихованця: це найгірший показник в Європі

28.05.2020 10:36 - SVOBODA.FM

У сезоні 2019-2020 в Українській Прем’єр-лізі лише дві команди не випускали на поле власних вихованців. Це ФК «Львів» та чернігівська «Десна». Про це свідчать дані аналітичної організації CIES Football Observatory.

 Експерти CIES порахували, скільки хвилин (у відсотках від загального ігрового часу усіх футболістів) проводять на полі в іграх чемпіонату гравці, що виховувалися у клубі.

Правило визначення власного вихованця наступне: не менше 3 років у ДЮСШ, дитячих, юнацьких чи молодіжних командах зі структури клубу у віці від 14 до 21 року.

За «Десну» вихованці клубу в поточному сезоні не виходили жодного разу (0 % від усього ігрового часу). Єдиний корінний «деснянець» у заявці – Євген Беліч, проте він на полі в сезону 2019-2020 поки не з’являвся.

Таких команд у Європі всього 57. В основному це клуби з Туреччини (8), Італії та Португалії (по 6), Росії, Білорусі та Сіпанії (по 4). Серед них є й європейські гранди: «Ювентус», «Галатасарай», «Олімпіакос».

Загалом в Україні найвищий показник має «Динамо», де більше ніж половина ігрового часу дістається вихованцям (52,5 %). Це 5-й результат у Європі. По 28 % – у «Ворсклі» та «Карпатах», по 17,5 % – у «Шахтаря» та «Маріуполя».

Далі команди розташувалися таким чином: «Олександрія» (13,7 %), «Дніпро» (11,6 %), «Олімпік» (10 %). Частка хвилин зіграними вихованцями «Зорі» та «Колоса» мізерна – 1,3 % та 0,2 % відповідно.

Підписуйтеся на наші оперативні новини і цікавинки у Telegram і Twitter.