коронавірус

"Антивірусні" держзакупівлі: в Prozorro розповіли, як Україна закуповує тести на COVID-19

8.04.2020 10:05 - SVOBODA.FM

Державні структури в період з 20 березня по 4 квітня витратили майже 1 млрд грн на закупівлю товарів для боротьби з коронавірусом в Україні.

 Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства з посиланням на дані Prozorro.

"З 20 березня по 4 квітня державні структури закупили товарів для запобігання поширенню коронавірусу на суму 952 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, найбільше державні замовники в цей період закуповували медичне обладнання: апарати штучної вентиляції легенів, пульсоксиметри, монітори пацієнта тощо (190,15 млн грн); медичні матеріали: рукавички, захисні маски, респіратори, ізоляційні костюми тощо (147,12 млн грн); обладнання для анестезії та реанімації: кисневі концентратори і інше (116,04 млн грн).

Зазначається, що на ці три категорії припадає майже половина від загальної суми "антивірусних" закупівель.

Серед ТОП-3 закупівель прес-служба зазначає: купівлю Центром екстреної медичної допомоги Києва (КМДА) послуги забезпечення медустанов спеціалізованим автотранспортом на суму 74,5 млн грн, закупівлю Київською міськадміністрацією систем дистанційного вимірювання температури на 64,9 млн грн, а також закупівлю Нацполіцією медичних рукавичок і масок на 61,4 млн грн.

Крім того, за даними Prozorro, в період з 25 березня по 4 квітня через онлайн-систему держзакупівель було закуплено 27 тис. тестів на коронавірус. Загалом станом на 5 квітня Україна придбала 44 320 тестів на COVID-19 на 14 млн грн. З них тільки 4442 штуки - це ПЛР-тести, а понад 90% - експрес-тести для виявлення антитіл до вірусу.

"Рекордсмен із закупівлі тестів - Київська область (понад 10 тис.). Активно їх купували також у Дніпропетровській (7,6 тис.) і Донецькій областях (5,5 тис.). Не поспішають запасатися в Кіровоградській (90 тестів), Рівненській (140) і Сумській (145) областях", - йдеться в повідомленні на сторінці Prozorro в Facebook.

Також наголошується, що майже половину тестів (понад 20 тис. штук), які були закуплені через Prozorro, поставили 5 компаній, у тому числі дві фігурують у кримінальних виробництвах.

"Зокрема, цікава компанія посідає четверте місце за постачаннями тестів у Prozorro. ТОВ «АЛТ УКРАЇНА ЛТД» - фігурант кількох кримінальних справ... З них дві стосуються закупівель. ТОВ «Інкос лайн» - найбільший постачальник тестів через Prozorro - теж фігурує в кримінальному провадженні про розтрату", - йдеться в повідомленні.

Підписуйтеся на наші оперативні новини і цікавинки у Telegram і Twitter.