Офіційно

При Офісі Президента сформували тимчасову Громадську раду зі свободи слова

17.09.2019 10:56 - SVOBODA.FM

В Офісі Президента України пройшла зустріч з журналістами, де було створено тимчасову Громадську раду, до завдань якої входить напрацювання положення про Громадську раду з питань свободи слова та захисту журналістів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. До складу Ради увійшли п’ятнадцять людей, серед яких шість представників медіа, шість - від громадських медійних організацій і троє - "за посадою": представник НСЖУ, Незалежної медіа-профспілки і один представник з Офісу Президента. Членами Ради від медіа-спільноти стали Наталія Гуменюк, Вадим Міський, Наташа Влащенко, Павло Єлізаров, Михайло Ткач, Данило Яневський. Двоє останніх не були присутні, отже згодом можуть взяти самовідвід. Від громадських медійних організацій до складу Ради увійшли: Тетяна Лєбєдєва, Світлана Остапа, Діана Дуцик, Тарас Шевченко, Тетяна Попова, Олександр Бурмагін. Від Офісу Президента до Ради увійшов Максим Кречетов, від НСЖУ увійде Сергій Томіленко, а від медіа профспілки — Сергій Штурхецький. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський у своєму виступі на зустрічі сказав, що попередньо обговоривши проблему із робочими групами у міністерстві, він може окреслити широкий спектр проблем у медіа: "Це і свобода слова. І доступ до інформації, який передбачає простий та оперативний зворотній зв’язок журналістів із органами влади, пресслужбами. Окремий напрямок - наявність маніпуляції та спотворення інформації. Ще одна проблема - наявність цензури. Вплив власників на контент. Окрема тема - економічна модель, прибутковість та неприбутковість українських медіа. І насамкінець, якщо бути відвертим, престиж журналістської професії помітно впав за останні роки. Журналістській професії слід повернути повагу". Бородянський підкреслив, що це - орієнтовний перелік тем, запропонований представниками ЗМІ, і всі ці проблеми він пропонує для обговорення Ради. "Ситуацію і медіа і на ринку слід змінювати", - підкреслив він. Співробітник інформаційного Департаменту ОПУ Максим Кречетов поінформував, що тимчасова Громадська рада формуватиме положення, фактичний функціонал Громадської ради з питань свободи слова та захисту журналістів. А кожен член тимчасової Громадської ради відповідатиме за певний напрямок і готуватиме розробку положення щодо цієї Ради з конкретної проблематики. Пропозиції до складеного проекту матимуть змогу надавати усі присутні. Кречетов припустив, що, можливо, настав час переосмислити значення термінів свобода слова, журналістська відповідальність та дотримання стандартів. "Можливо Рада повинна напрацювати критерії, хто власне є журналістом. Сьогодні кожен може надрукувати посвідчення якогось ЗМІ і розмахувати ним. Чи потрібна своєрідна ліцензія на зайняття журналістикою, щось на кшталт національної прес-карти? Як формувати єдині стандарти журналістики і чи допоможе формалізація редакційної політики уникати порушення стандарту", - сказав він.

Кречетов додав, що Рада пропонуватиме концепт розв’язання певної проблеми, за необхідності запрошуючи представників уряду, депутатів, голів ОДА.