Пригоди

Винахідник ховерборду Запата спробує перелетіти Ла-Манш

23.07.2019 17:51 - SVOBODA.FM

Френкі Запата стверджує, що політ через канал потребуватиме 99,9% ресурсів його "літаючого скейтборду". Здійснити задумане він спробує в четвер, коли Франція відзначатиме 110-ту річницю першого польоту через Ла-Манш, яку здійснив авіаконструктор Луї Блеріо.

 Винахідник ховерборду Френкі Запата анонсував свій, ймовірно, найбільше ризикований трюк: у четвер 25 липня він спробує перелетіти Ла-Манш. 35-кілометрова подорож, за розрахунками, займе всього 20 хвилин. Але для цього власний рекорд тривалості польоту Запата доведеться збільшити більш ніж в 10 разів.

Запата - резервіст французької армії, найбільш відомий як винахідник «літаючого скейтборду» - платформи з реактивними двигунами і непростим управлінням. Тому він, хоча і уклав контракт з військовими, поки залишається чи не єдиним її пілотом. І навіть він вважає за краще експериментувати над водою.

Останній раз на публіці він показував свій винахід під час параду на честь взяття Бастилії - і навіть повісив на плече гвинтівку.  

Про нову затію він розповів в інтерв'ю Guardian. За словами Запати, політ в Парижі забрав близько 3% потужності. А тепер він планує політ через Ла-Манш: з французького курорту Сангатт в Бухту Святої Маргарити в Англії. 35-кілометрову подорож потребує 99,9% ресурсу, прогнозує він. Ще одна складність - необхідність додаткової заправки посеред польоту над однією з найбільш завантажених морських транспортних артерій. Запата каже, що поки не вирішив, чи буде приземлятися. Йому дуже хочеться повторити безпосадочний переліт, як це зробив 110 років тому Луї Блеріо на літаку, але унікальна дозаправка в повітрі здається небезпечною. Як нагадує Verge, ховерборд Запати оснащений п'ятьма двигунами, кожен потужністю близько 250 л.с. Паливний бак Запата несе на спині, і однієї заправки вистачає приблизно на 10 хвилин безперервного польоту. Спочатку він сподівався дозаправитися двічі, але зважаючи на завантаженість каналу погодився на більш ризикований план. Наразі рекорд дальності польоту на «повітряному скейті» більш ніж в 10 разів скромнішим - 2252 метри. Свої шанси на успіх Запата оцінює в 30%. Відомо, що винахідник в минулому році отримав від французького оборонного агентства грант в розмірі € 1,3 млн на допрацювання технології. Однак в інтерв'ю Guardian він знову зазначив, що потрібно мінімум 50 годин вчитися тільки для того, щоб встояти на платформі під час маневрів. Тому неясно, наскільки широким може бути використання його «літаючого скейту» в армії. - повідомляє Хайтек+