Космічна халепа

Невідома сила пробила діру в Чумацькому Шляху

10.06.2019 08:48 - За інф. «Дзеркало тижня»

Астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики заявили, що помітили прогалини у зоряних потоках нашої галактики – Чумацький Шлях (MilkyWay).

Ця «халепа» сталася за 45 тисяч світлових років від нас, тобто приблизно 426 квадрильйонів кілометрів. Або майже три мільярди відстаней від Землі до Сонця.

На думку дослідників, їх можуть залишати згустки темної матерії, повідомляє «Naked science».

Зазначається, що коли велика галактика поглинає більш дрібну або кульове скупчення, вони закручуються навколо її центру, перетворюючись на зоряні потоки. В нашій галактиці відомі десятки подібних потоків, один із найдовших – GD-1.

Можна було б очікувати, що в лінії, в яку витягнулися зірки, буде лише одне місце з пониженим вмістом зірок, звідки вони почали розбігатися.

Тепер же дослідники заявили про те, що в GD-1 можна побачити ще як мінімум один "пропуск", який раніше був невідомий. При цьому в його околицях розподіл зірок порушено, утворюючи якусь подобу зубця.

Все те виглядає так, немов GD-1 був пробитий колосальним "снарядом" – невідомим об'єктом, який залишив рвану "рану".

«Ми не можемо пов'язати цей "снаряд" з жодним спостережуваним випромінюючим об'єктом. Він набагато масивніший за зірку, щось рівня мільйона мас сонця. Зірок такої маси не буває, це можна виключити. А якщо це чорна діра, то вона повинна бути надмасивною чорною дірою – на зразок тієї, що розташована в центрі нашої Галактики», – заявила провідний автор дослідження Ена Бонака.

На думку дослідників, "рани" могли бути нанесені великими згустками так званої «темної матерії». Вона відома нам лише в теоретичних уявленнях, проте, на думку вчених, складає переважну більшість ваги галактик.

Нібито згусток темної матерії розмірами від 30-65 світлових років цілком міг пробити пролом у зоряному потоці.

Разом з тим, не можна повністю відкинути можливість того, що "снаряд" все-таки був особливо щільним скупченням зірок і його просто не вдається ідентифікувати.

І на розважальному каналі:

Як каже одна симпатична пані, «не забувайте поглядати на зірки – може, й звідти хто визирне…».

Довідка

Чумацький Шлях – галактика, у якій розташована наша Сонячна система, а також усі зорі, які ми бачимо неозброєним оком. Чумацький Шлях є спіральною галактикою, складається приблизно з 400 мільярдів зірок і діаметром «основного диску» близько 100-120 тисяч світлових років. Центром Чумацького Шляху є надмасивна чорна діра (що типово для галактик) з назвою Стрілець А* вагою близько 4,3 млн сонячних мас.