Україна в космосі

Українські ракети літатимуть з космодрому в Канаді

10.06.2019 08:46 - SVOBODA.FM

Міністерство охорони навколишнього середовища Нової Шотландії (Канада) дало дозвіл компанії Maritime Launch Services (MLS) на подальші кроки щодо будівництва космодрому в районі Хазел-Хілл – Кансо в окрузі Гайсборо.

Ця компанія планує використовувати українські ракети.

Про це повідомляє Дніпроград із посиланням на Space.com.ua.

Канадський космодром є приватним проектом. Він не фінансується ні канадським, ні українським урядом, і має суто комерційний характер.

Maritime Launch Services – це стартап, заснований в Галіфаксі, який планує побудувати космічний порт в Новій Шотландії для запуску супутників. Компанія планує спочатку використовувати українську ракету-носій «Циклон-4М» середнього класу, розроблену та побудовану українськими підприємствами ДП «КБ «Південне» та ДП «ВО ПМЗ».

Космодром в кінцевому підсумку зможе стати також місцем для запуску ракет-носіїв інших компаній.

Трохи більше місяця тому Гордон Вілсон був призначений новим Міністром з охорони навколишнього середовища Нової Шотландії. Його міністерство надіслало свою рекомендацію йому два тижні тому Міністр повинен був прискорити процес розгляду отриманих матеріалів.

Для MLS ця подія є найважливішою віхою на сьогоднішній день, негативне рішення означало б кінець проекту.

Тепер MLS має два завдання – це якнайшвидше отримання дозволу на оренду землі та закриття першого раунду зовнішнього фінансування. Враховуючи те, що є екологічний дозвіл, MLS сподівається, що Міністерство земель і лісового господарства Нової Шотландії надасть дозвіл на оренду землі найближчим часом.

Наявність дозволу була найважливішою складовою для отримання фінансування. Президент і Виконавчий директор MLS Стів Матьє також повідомив SpaceQ, що нещодавно здійснив поїздку в Україну, щоб побачити, як український виробник ракет ДП «ВО ПМЗ» просунувся з будівництвом початкових компонентів для ракети Циклон-4M. Також з ним в цьому візиті був ключовий потенційний інвестор.

Матьє повідомив SpaceQ, що «він був вражений» прогресом ДП «ВО ПМЗ», відзначив нове виробниче обладнання, включаючи 3D-принтери, які зараз використовуються для побудови деяких компонентів.

Таким чином, у майбутньому українські ракети допомагатимуть іноземним партнерам виводити космічні апарати на орбіту.

Нагадаємо, що КБ "Південне" визнано прибутковим підприємством, яке нарощує обсяги виробництва та реалізації продукції.

Іван МУРАХА, «канал 24»