Інвестиції

Куди ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО планує витрати свої мільйони

23.04.2019 16:03 - Марія МАЛЬВА

Минулого тижня заступник міського голови Олександр Ломако порекомендував АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» провести обговорення проекту інвестиційної програми на 2019 рік.

 Керівництво тепло генеруючого підприємства дослухалося поради і сьогодні офіційно презентувало кошторис інвестиційної програми на 2019 рік. Власні кошти компанії - 25,78 млн грн.

«У 2019 році плануємо провести реконструкцію котельні по вул.Староказарменній, 13б, двох центральних теплопунктів по вул.Рокоссовського, модернізувати систему керування в 11 котельнях, а також замінити ділянку магістральної теплової мережі по проспекту Миру», - повідомив голова правління АТ Віктор Геращенко і додав, що всі проекти проходять відповідну експертизу.

Котельна вулиці Староказарменній – одна з останніх, яка досі не була реконструйована. Її потужність 6 мегават, тут працюють котли 1970-х років із КПД на рівні 80%, автоматика та супутнє обладнання не випускається з кінця 80-х років і до нього вже немає комплектуючих. Деякі агрегати експлуатувати просто небезпечно з точки зору можливої аварійності. Натомість планують встановити нові котли з КПД на рівні 92-93%, сучасну автоматику.

Що стосується модернізації 11 котелень, то тут замість старих систем керування буде встановлена сучасна автоматика, яка дистанційно керуватиме всіма процесами – регулюватиме температуру, реагуватиме на аварійні ситуації тощо. У компанії відчувають гостру потребу у кваліфікованому персоналі, тож рух до автоматизації процесів управління котельнями вважають закономірним та потрібним.

Реконструкція тепломережі по проспекту Миру також необхідна, зважаючи на її поточний стан. До того ж, від неї опалюються корпуси обласної лікарні та онкологічного центру.

Що стосується вартості всіх робіт, то у АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» стверджують: тарифи у частині їх складової, з якої вираховується кошторис інвестиційної програми, ретельно перевіряють у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Приміром, через непроведення компанією певних робіт у рамках інвестпрограм за попередні роки у тарифі враховане зменшення на 36 млн грн.

В АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» вже розпочали планові поточні ремонти. Після гідравлічних випробувань приступлять до заміни проблемних ділянок, всього попередньо за сезон планують замінити до 10 кілометрів мереж. 

Довідково. Загалом АТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» обслуговує 163 кілометри теплових мереж, 75% з яких вже відпрацювали понад 25 років і потребують реконструкції чи заміни.

За підсумками публічного обговорення проект інвестиційної програми повторно розглянуть на засідання виконавчого комітету міської рад. Далі проект документи буде винесено на сесію міської ради.