Військо / Підготовка

Танкісти тренуються у вправах «терикон» і «штани»

25.03.2019 12:59 - SVOBODA.FM

У 169 Навчальному центрі Сухопутних військ Збройних Сил України «Десна», що на Чернігівщині, відбувається підготовка танкістів за новою системою.

В новій навчальній програмі врахований досвід Збройних Сил під час війни на Донбасі та деякі елементи з підготовки танкістів інших країн.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

«Терикон» – один із нових елементів навчання, що передбачає вихід танку за визначеним маршрутом, нанесення вогневого ураження та швидку зміну позиції.

«Штани» – так називається вправа з ведення вогню по черзі з двох вогневих позицій. Під час «танкової каруселі» бойові машини повинні постійно змінювати положення на місцевості в межах опорного пункту для того, щоб завадити противнику вести прицільний вогонь. В «танковій каруселі» один танк знаходиться в районі завантаження і перезарядки, другий в режимі очікування, а третій екіпаж на вогневій позиції.

А під час подолання смуги перешкод танкові екіпажі повинні пройти вісімнадцять перепон із різних елементів. Це – евакуація пораненого та надання першої медичної допомоги, подолання колоди, конструкції довжиною 8 метрів на висоті 40 сантиметрів, перехід тунелю з траншеєю, перенос споряджених снарядів в пусті ящики, перекачування бочки з паливом, подолання перешкоди з пеньків різної висоти від 10 до 50 сантиметрів протяжністю 10 метрів, ведення бою поза машиною та під прикриттям тощо.

«Ця смуга створена перш за все для того, щоб екіпаж навчився діяти впевнено, згуртовано і рішуче за будь-яких критичних ситуацій. Наприклад, за умови підбиття танку, ведення бою поза машиною, або евакуації пораненого», − зазначив начальник Циклової комісії тактичної підготовки школи танкістів Михайло Бритковський.

Загалом, викладачі навчального центру постійно намагаються удосконалювати елементи фахової підготовки спеціалістів танкових підрозділів, використовуючи як закордонний, так і власний, набутий на полі бою, досвід.