Медіа стандарти

Чернігівське ЗМІ спіймали на фальсифікації

21.02.2019 09:19 - Іван Болотний

Приклад, який може увійти до підручників із сучасної журналістики, трапився у Чернігові. Мова про фальсифікацію фактів у сюжеті чернігівського Інтернет-видання.

Фальсифікація фактів, майбуть, найгірше, що може вчинити журналіст у погоні за сенсацією. Ще гірше, якщо це замовлення власника цього ЗМІ.

Що ж трапилось?

Інтернет-видання «Челайн» підготувало сюжет «Подвійна мораль чернігівської політики: майданівці та лікарі отримали «сигнал» від Атрошенка (Відео)». Це новина про нараду у мерії.

У сюжеті фрагмент прямої мови чиновниці міської ради Олени Лисенко (керівник фінансового управління міської ради) вирізали і приліпили у зовсім іншому контексті.

Ось що заявила з цього приводу прес-служба міської ради:

«Як видно на відео Челайну, журналіст начитує питання: «Які ж статті видатків хоче розкуркулити міська рада?». І далі у сюжеті одразу приліпили фрагмент прямої мови начальника управління фінансів міської ради Олени Лисенко: «Це заробітна плата, медикаменти, комунальні. Без капітальних видатків. Так. Без капітальних вкладень». Таким чином, складається враження, що на нараді обговорюється скорочення витрат на заробітні плати та інше.

Як видно із оригіналу відео, ці слова Олени Лисенко стосуються зовсім іншого питання – міський голова уточнив, із яких статей складаються видатки на охорону здоров’я. І жодного слова про якісь скорочення не пролунало».

Для порівняння у прес-службі ЧМР навіть порівняли обидва відеофрагменти (відео з фейсбук сторінки прес-служби міської ради).

Після заяви прес-служби у виданні «Челайн» жодним чином не відкорегували сюжет і не перепросили за явну фальсифікацію. Обмежились коментарем із критикою міської ради.

А от деякі чернігівці підмітили: замість того, щоб визнати помилку, висувають зустрічні звинувачення.