Закупівлі

Прокурори зупинили підозрілі закупівлі харчів у дитсадки на 400 тисяч грн

19.02.2019 11:45 - SVOBODA.FM

Ювенальні прокурори виявили факти укладання договорів про закупівлю продуктів харчування для дитячих садків з порушенням вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

Встановлено, що органи місцевого самоврядування уклали договори з суб’єктами господарювання щодо постачання продуктів харчування на суму, яка дозволяє не проводити відкриті торги (допорогова закупівля).

При цьому сільськими та селищними радами не оприлюднено інформацію про проведення цих закупівель та звіти про укладені договори. Це не відповідає принципам здійснення закупівель, а саме відкритості та прозорості на всіх стадіях цього процесу.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернігівської області.

Крім того, усупереч вимогам цивільного законодавства, у договорах не визначено конкретне найменування (асортимент) та кількість продукції. Сторони договору зазначили лише загальну суму, на яку може бути придбано товар.

Як встановлено з накладних, фактично предметом договору є більше 30 найменувань різних продуктів харчування.

Так, укладення цих договорів з порушенням вимог законодавства унеможливлює гарантування якісного та безпечного харчування дітей.

Тому прокурори до Господарського суду Чернігівської області пред’явили шість позовів про визнання недійсними зазначених договорів (на загальну суму понад 400 тис грн).

У ході їх судового розгляду відповідачами розірвано оскаржувані угоди, у зв’язку із чим провадження у справах закрито. Отже, попереджено незаконне використання бюджетних коштів на цю суму.