День Соборності України

Олександр Ломако: Українців мають єднати спільні цінності та бачення майбутнього

23.01.2019 10:26 - Марія МАЛЬВА

На цьому заступник Чернігівського міського голови наголосив, вітаючи спільноту з Днем Соборності України.

- В цей день 100 років тому на Софійській площі в Києві відбувся один із найважливіших актів державотворення нашої історії, і хоч результат мав символічне значення, але увійшов у нашу історію навіки. Там був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Якщо на секунду перенестися у той час, щоб уявити як понівечена Першою світовою війною наша нація воювала у складі армій різних імперій один проти одного, як понівечена роками панування різних імперій, які намагалися знищити нашу мову, нав’язати нам чужу віру, закріпостити наш народ, забрати нашу землю. І нація, яка після невдалих спроб створення держави все ж таки знайшла в собі сили для того, щоб об’єднатися і проголосити Акт злуки. На жаль, тоді спроба українців досягти державності завершилася поразкою. Ми знову були розділені та увійшли до складу різних держав, щоб об’єднатися знову лише в 1991-му.

Історія має вчити. Сьогодні мусимо чітко усвідомлювати причини поразки. В першу чергу, це була роз’єднаність нашої еліти. На першому місці були власні амбіції та містечковість «гетьманчиків». Міжусобні війни всі проти всіх та відсутність стратегічного бачення майбутнього. Через це ми були слабкі та незахищені, а пошуки зовнішніх партнерів не мали особливих успіхів. Керманичі УНР пізно почали і так і не спромоглися створити боєздатну армію, чим легко скористалися зовнішні сили.

Все це призвело до трагічних наслідків. Гібридна війна Росії, яка ввела свої війська та згодом створила тут маріонеткову радянську соціалістичну республіку поставила крапку в історії УНР. Долю ЗУНР вирішили великі держави, і вона стала частиною Польщі. Знищення національної та політичної еліти, терор та масові репресії, закріпачення селян в результаті колективізації, голодомори... Все це пережила нація, якій забракло мудрості та єдності, щоб створити державу.

Сьогодні ми не маємо права повторювати помилки 100-річної давнини. Живий ланцюг в умовах російської агресії має єднати нашу націю. Ми зобов’язані його втримати, щоб в найближчому майбутньому доєднати до нього українські Донбас та наш Крим. Для цього маємо стати сильними та бути єдиними. Маємо розуміти, що через низку історичних факторів ми можемо бути різними, але це ніколи не має робити нас слабкими. В українців можуть бути різні традиції, ми можемо розмовляти різними мовами та ходити до церков різних конфесій. І це нормально! Але нас мають єднати спільні цінності та бачення майбутнього.

Українці хочуть жити в єдиній, сильній, демократичній та економічно розвиненій державі, громадяни якої відчувають себе захищеними та вільними. І цього ми можемо досягнути лише в єдності, з допомогою мудрості та нашої тяжкої праці. Іншого шляху у нас немає, - підкреслив заступник міського голови Олександр Ломако у своєму виступі.

Під час заходу присутні Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх українських патріотів, які віддали своє життя за незалежність України.

За активну громадську діяльність та з нагоди Дня Соборності України керівники області та міста вручили відзнаки.

Почесною грамотою Чернігівської міської ради та виконавчого комітету нагороджена Лавріненко Неля Петрівна, директор Приватної школи «МудрАнгелики».

Подяка Чернігівського міського голови оголошена:

Бурнос Аллі Миколаївні, волонтеру Чернігівської міської молодіжної громадської організації «Міський молодіжний центр «Жменя»; Глухенькому Андрію Анатолійовичу, молодшому науковому співробітнику Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»; Чепурному Василю Федоровичу, кореспонденту газети «Голос України» у Чернігівській області; Шевченку Олександру Олександровичу, голові Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.