провокації

У Сумах затримали "кукурудзяних терористів" - нападників на Собор РПЦ в Україні

22.01.2019 08:28 - Інформатор

Поліція затримала двох підозрюваних, що влаштували вибух у храмі Московського Патріархату у Сумах. 18 січня під час вечірнього богослужіння у приміщенні Спасо-Преображенського собору щось розірвалося, а духовенство одразу заявило про вибухівку та пошкодження, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На місці поліція вилучила кільце, картон та кукурудзяні зерна. Правоохоронці одразу заспокоїли священнослужителів.

“Вибухнула не шашка, як заявляли священнослужителі, а вибухнув піротехнічний виріб для гри в страйкбол, начинений кукурудзяними зернами”, – пояснила керівник відділу комунікації поліції Сумської області Ельвіра Біганова. Заспокоюють людей і вибухотехніки, котрі дослідили зібрані слідчими фрагменти – це не боєприпас, він не містить вибухових речовин.  “Картонний корпус, безосколковий”, – наголосили експерти.

Утім, певну небезпеку для людей він таки становить – зерна кукурудзи можуть розлітатися на 30 метрів. “У безпосередній близькості неможна підривати, тому що воно може і очі вибити тому, хто дивиться на ті зерна, котрі розлітаються”, – пояснив керівник вибухотехнічного відділу обласної поліції Олег Євлаш.

Поліція та співробітники СБУ вже затримали двох підозрюваних.

“Це молоді люди, обом по 18 років, вони сумчани. В одного з них під час поверхневого огляду був виявлений предмет, пристрій, аналогічний тому, який був використаний саме в цьому соборі”, – пояснила Біганова.

Чи збиралися підозрювані “обстріляти” кукурудзою ще якийсь храм та з якою метою –  тепер з’ясовують слідчі. За хуліганські дії парубкам загрожує  до півроку арешту.

Ані зовні, ані всередині храму жодних видимих ушкоджень не лишилося, проте духовенство РПЦ в Україні розповсюджує заяву про потужний вибух: “Рештки вибухівки та наслідки пошкодження інтер’єру свідчать про силу вибуху. Дії злочинців є прямим наслідком тієї агресивної риторики, що останнім часом лунає на адресу православних громадян та розпалює ворожнечу на релігійному ґрунті”.

Нагадаємо, що про неприпустимість провокацій одразу ж заявили у Православній Церкві України. “Особисто предстоятель блаженнійший митрополит Епіфаній, інші офіційні представники церкви, і до Об‘єднавчого Собору, і після нього багато разів наголошували на неприпустимості актів насильства на грунті міжконфесійних відносин”, – наголосила прес-служба ПЦУ.

Вже вранці до собору, де напередодні пролунав вибух, прийшли сотні вірян. Там відбулася святкова служба, люди вітали одне одного та святили воду. Про інцидент вже нічого не нагадувало, багато-хто про це навіть не чув. Нагадаємо, під час богослужіння в місті Суми стався вибух в Спасо-Преображенському соборі.