Енергоефективність

Міський голова про важливість енергоефективності

21.11.2018 08:28 - Марія МАЛЬВА

Учора 20 листопада у Чернігові проходив семінар «Енергоефективність на підприємствах: нові виклики, нові можливості».

У культурно-діловому центрі «Світогляд» зібрали представники центральних та регіональних органів виконавчої влади, сільські, селищні, міські голови, керівники підприємств хлібопекарської, молочної, машинобудівної галузей та галузі виробництва неметалевих будівельних матеріалів.

 - Один із фундаментальних каменів нашої країни - енергетична незалежність. Є також той факт, що ми споживаємо енергії у будь-якій галузі в 11 разів більше, ніж японці, в 7 разів більше, ніж німці. Це стосується і приватного житла, і підприємств. Стосується також долі енергії собівартості будь-якої продукції, яку ми випускаємо. Тобто у нас доля заробітної плати менша, а доля енергоносіїв в рази більша. Тому енергоефективність є досить серйозним джерелом економії коштів, - сказав міський голова Владислав Атрошенко, вітаючи учасників семінару, та побажав усім успіхів і плідної роботи на користь своїм громадам та підприємствам.

Як відомо, Чернігів ще у 2011 році долучився до Європейської ініціативи «Угода мерів» та взяв зобов’язання зменшити викиди СО2 та підвищити енергоефективність на своїй території. У рамках цієї співпраці розроблений План дій зі сталого енергетичного розвитку м.Чернігова на 2015-2023 роки. Він включає більше 70 проектних пропозицій, загальна вартість яких досягає 1,4 млрд грн.

А ще місто розробляє та реалізує програми енергозбереження у галузях освіти, охорони здоров’я, культури. Серед найбільш поширених видів робіт - заміна вікон та дверей на енергоефективні, гідрохімічні промивки мереж опалення, облаштовування індивідуальних теплових пунктів, утеплення будівель та ряд інших заходів.

Діючою програмою підвищення енергоефективності в бюджетних установах Чернігова на 2017-2027 роки охоплено до 100 закладів і установ. Фінансування Програми - 553 млн грн. За останніх два роки на енергоефективні заходи витрачено майже на 68 млн грн.

 

Пряма мова: