Зайнятість населення

Міський голова: Молодь не прийде працювати у комунальні підприємства через низькі зарплати

20.11.2018 12:31 - SVOBODA.FM

Сьогодні через зростання трудової міграції в країні найбільше бракує працівників робітничих професій.

Це стосується і Чернігова.

«У комунальних підприємствах міста трудяться 30% людей пенсійного віку, до 40% - від 55 до 65 років, а молодь на той рівень зарплат працювати не прийде", - сказав міський голова Владислав Атрошенко.

За кілька років за умови збереження таких тенденцій на підприємствах, особливо комунальної сфери, просто не буде кому працювати. І це, вважає міський голова, є питанням національної безпеки.

Вихід, з одного боку, у підвищенні заробітних плат, з іншого, у зміні пріоритетів профтехосвіти.

"Ми не можемо запропонувати молодим людям зарплати, які їх влаштують. Вихід один - займатись економічними питаннями, піднімати рівень надходжень до бюджетів, рівень платоспроможності. Це у свою чергу, підниматиме рівень зарплат", - вважає Владислав Атрошенко.

З іншого боку, важливо вже зараз переходити до формування цільового замовлення на слухачів професійно-технічних навчальних закладів. Адже на сьогодні молоді люди намагаються здобути професії, які на слуху і вважаються у певних колах престижними. Потім, отримавши диплом, стають непотрібними на ринку праці. У результаті 70% тих, хто стоїть на обліку у міському центрі зайнятості, мають вищу освіту.

У Чернігові, за словами керівника міського центру зайнятості Світлани Серб, за останні два роки на ринку праці прослідковуються нові тенденції. По-перше, працедавці шукають та намагаються утримати кваліфікованих працівників.

По друге, на ринок праці виходять молоді люди, народжені у 1997-2000 роках, їх у 2,5 рази менше, ніж тих, хто виходить на пенсію чи наблизився до пенсійного віку.

У 2018 році у міському центрі зайнятості заявлено більше 8 тисяч вакансій, з них чверть - це робітничі професії.

Протягом останнього року зменшилась кількість зареєстрованих безробітних. На даний час статус безробітного мають 2356 осіб, з них 62% жінки.