Виконком

Що чекає культурні пам'ятки Чернігова?

17.11.2018 07:48 - SVOBODA.FM

Днями виконавчий комітет Чернігівської міської ради погодив Міську цільову програму з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2019-2021 роки.

За словами начальника Управління культури та туризму міської ради Олександра Шевчука, загалом на балансі Управління перебуває 20 пам’яток культурної спадщини.

У листопаді поточного року фахівці оглянули усі пам’ятки культурної спадщини разом із тими, що знаходяться у межах міста та балансово незакріплені за установами та організаціями. Усі обстежені пам’ятки потребують проведення поточних ремонтних робіт або реконструкції. Так, тільки за останній рік стосовно пам’яток культурної спадщини здійснено більше п’яти пошкоджень окремих об’єктів. А один пам’ятник взагалі зруйнований вандалами. Крім того, майже вся науково-облікова документація на пам’ятки не відповідає сучасним зразкам і містить інформацію, яка роками не оновлювалась і потребує уточнення.

Відтак, задля належного утримання, розвитку і збереження історико-культурного середовища міста пропонується відповідна міська цільова Програма. Орієнтовний обсяг її фінансування на три роки складає 1,4 млн грн.

Основні завдання Програми: 

-організація робіт з благоустрою та ремонту пам’яток, об’єктів культурної спадщини;

-створення умов для поліпшення туристичної привабливості міста;

-укладання охоронних договорів на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини міста з користувачами (власниками) і балансоутримувачами;

-сприяння залученню інвестицій у діяльність щодо збереження, реставрації та використання пам’яток та об’єктів культурної спадщини;

-забезпечення повноти й доступності інформації про пам’ятки та об’єкти культурної спадщини міста;

-залучення громадськості до процесів управління й контролю в галузі охорони культурної спадщини;

-забезпечення безперервного моніторингу стану збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини;

-розробка системи заходів з інформування населення щодо важливості збереження об’єктів культурної спадщини в цілому, і донесення конкретної інформації до користувачів (власників) і балансоутримувачів пам’яток та об’єктів культурної спадщини. 

Проект Міської цільової програми з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2019-2021 роки виноситиметься на розгляд Чернігівської міської ради.

Загалом, до переліку пам’яток культурної спадщини занесені 445 пам’яток, з них більшість - національного значення. Окрім того, на обліку знаходиться 32 щойно виявлені пам’ятки археології, 73 щойно виявлені пам’ятки історії і 3 щойно виявлені пам’ятки монументального мистецтва.