Політика

«Самопоміч» виступає за повернення закритих партійних списків на виборах?

9.11.2018 09:47 - Марія МАЛЬВА

Таке припущення можна зробити із допису у Фейсбук керівника Чернігівського осередку партії Самопоміч Олесі Тимошик, яка прокоментувала нещодавній скандал в партії.

Так, вона визнала, що «просила» Дмитра Койдана та Максима Цирюліна відмовитися від депутатських амбіцій та дякує їм за таке «непросте» рішення. А ось колишній член виконкому Тетяна Бойко подібну пропозицію партійного керівництва відхилила: «Скажу більше, навесні цього року я особисто просила написати таку заяву Тетяну Бойко, яка давно вже не є членом нашої команди, і яка на той момент пішла працювати у міністерство, на жаль Тетяна цього не зробила. Хоча членство в партії припинила», - обурюється керівник чернігівської Самопомочі.

Олеся Тимошик стверджує, що не має мети відкликати всіх кандидатів від «Самопомочі», щоб самій стати депутатом. Хоча, визнає, що має такі амбіції, - «Щодо мого бажання стати депутатом, я людина амбіційна і скажу неправду, якщо скажу, що мені це не цікаво», - написала вона.

Виходить, що лідер місцевої Самопомочі по суті визнає – партійний список дійсно «розчищають» для неї самої. З юридичної точки зору партія має на це право. Але як щодо виборців, які голосували за конкретну людину у партійному списку? Адже місцеві вибори у 2015 році вперше проходили за відкритою партійною системою з тим, щоб саме голоси виборців визначали хто буде депутатом від партії.

«Розчищення» списку – це по суті підміна голосів виборців. Тобто, у раду потрапляє та людина, яку визначає партійний лідер, а не голосив виборців. У нашому випадку, Олеся Тимошик визначила… саму себе.

Це неприховане визнання переваг пропорційної системи, коли не виборець, а партійне керівництво разом із спонсорами визначає послідовність кандидатів від партії.

Нагадаємо, кілька тижнів тому партія Самопоміч у Чернігові ініціювала процедуру «очищення», тобто відкликання свого депутата міської ради Андрія Заїку.

Як виявилось, одночасно наступні кандидати у списку написали заяви про відмову від депутатства. Однак на засіданні територіальної виборчої комісії 7 листопада ці заяви не прийняли. На думку одного з членів ТВК Олександра Гашпара, це сталось через позицію членів комісії від РПЛ та ВО "Батьківщина".