Соцзабес

Пенсії підвищуються з 1 грудня

8.11.2018 13:36 - SVOBODA.FM

На Чернігівщині мінімальні пенсійні виплати та надбавки і підвищення до пенсій для непрацездатних осіб будуть збільшені з 1 грудня 2018 року.

Пенсіонери, які мають право на підвищення пенсії, пенсію в новому розмірі отримають у грудні. У бюджеті Пенсійного фонду України на ці потреби передбачені відповідні фінансові ресурси.

Про це повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Юрій Юрченко.

Пенсіонерам не потрібно звертатись до органів Пенсійного фонду за перерахунком, оскільки територіальними управліннями Фонду в області він  буде проведений автоматизованим способом.

З 1 грудня 2018 року у відповідності до норм Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» змінюються прожиткові мінімуми для різних категорій осіб. Так прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність з 1 грудня збільшиться  і становитиме - 1497 гривень. У зв'язку з цим будуть перераховані мінімальні пенсійні виплати та надбавки і підвищення до пенсій, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Розмір підвищення до пенсії кожному пенсіонеру буде визначатися в індивідуальному порядку і залежить від страхового стажу, розміру заробітної плати, з якої призначено пенсію, наявності підвищень та надбавок до пенсії тощо.

Органами Пенсійного фонду області з 1 грудня 2018 року буде здійснено перерахунок:

- мінімальних розмірів пенсій за віком, по інвалідності та  у зв'язку з втратою годувальника; - мінімальних розмірів пенсій військовослужбовцям та членам їх сімей, призначених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”; - доплат за понаднормовий стаж непрацюючим пенсіонерам відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”; - мінімальних розмірів пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС та  щомісячної державної адресної допомоги інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; - пенсій за особливі заслуги відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною"; - надбавки на утриманців відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”; - підвищень, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”,  щомісячної державної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій, державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни; - підвищень, передбачених Законом України "Про жертви нацистських переслідувань"; - доплати шахтарям, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Виходячи із розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць з 01.12.2018 - 1853,00 грн. буде проведено перерахунок надбавки, передбаченої Законом України “Про донорство крові та її компонентів ”, розмір надбавки складе — 185,30 грн.