Думка

Чергове подорожчання проїзду: тарифи знову «зі стелі»

16.10.2018 09:06 - Петро АНТОНЕНКО

Сповідуючи принцип гласності і свободи слова, а також аби не було звинувачень, нібито щось неточно зацитоване, дослівно друкуємо оприлюднене 12 жовтня наступне повідомлення Чернігівської міської ради.

А потім – кілька запитань до міської влади, які, напевно ж, з’явилися в чернігівців.

Автоперевізники надали міській раді аргументи щодо підвищення тарифу на проїзд.

12 жовтня в міській раді працювала робоча група з питань реалізації цінової політики в житлово-комунальному господарстві й на міському пасажирському транспорті.

Засідання ініціювали представники перевізних компаній, які забезпечують транспортні перевезення по місту. На їхню думку, через стрімке подорожчання палива (в тому числі метану) варто переглянути ціну вартості проїду. Дизпаливо підвищилось у ціні на 22%, газ – на 26%.

Вимагати перегляду вартості проїзду для пасажирів перевізники мають право, адже за відповідним наказом Мінтрансу (№1175 від 17.11.2009) зміна вартості палива більш ніж на 10% є однією з передумов перегляду тарифів на пасажироперевезення.

За розрахунками, підтвердженими Управлінням економічного розвитку міста, вартість палива за останній час дійсно підвищилась у ціні на 22%, газ – на 26 – 30%. А загалом питома вага паливно-мастильних матеріалів у структурі тарифу – до 40%.

Відтак перевізники надали пропозиції збільшити вартість проїзду на різних маршрутах від 7,8 грн до 11,45 грн.

Зауваження членів комісії до запропонованої вартості: відсутність точних даних про кількість перевезених пасажирів, офіційно водії отримують зарплатню на рівні мінімальної. Тож укотре було наголошено, що без встановлення валідаторів говорити про реальні розрахунки пасажиропотоку неможливо.

За словами перевізників, ситуація на ринку пасажирських перевезень дуже складна. Причиною цього є раптове підвищення цін на пальне, масове звільнення водіїв, які виїжджають працювати до країн ЄС та інші. Тож, якщо ситуація не зміниться, маршрути просто почнуть закриватися.

Вислухавши аргументи сторін, робоча група рекомендувала виконавчому комітету розглянути можливість підвищення граничної ціни на проїзд.

Підвищення вартості проїзду в міському транспорті є регуляторним актом, тож його ухваленню передуватимуть обговорення, дискусії та збір пропозицій усіх зацікавлених осіб.

Наголошуємо, що рішення про встановлення граничної вартості проїзду в міському автотранспорті ухвалює виконавчий комітет.

Прес-служба Чернігівської міської ради   Кілька запитань до міської влади Чернігова

1, Чи не можна б уточнити, що це за загадкова й неназвана «робоча група», яка так охоче відгукується на ініціативу перевізників, – бажано поіменно і хто очолює?

2. Якщо основним аргументом перевізників, який підтримала й «робоча група», є те, що «вартість палива за останній час» підвищилася, вкажіть, який це – «останній час»? Тиждень, місяць, квартал?

3. Цифри подорожчання пального вказано лише стосовно таких його видів як дизельне паливо й газ. Про бензин, який теж дорожчає, але, очевидно, в іншій пропорції, не сказано нічого. У такому разі скільки одиниць транспорту в перевізників їздить на дизпаливі, на газу, скільки – на бензині? Цифри легко встановити.

4. Паливо є лише частиною, нехай і суттєвою, загальних витрат при перевезеннях. Отже, подорожчання палива на стільки-то відсотків не може тягти за собою подорожчання витрат на стільки ж ЗАГАЛОМ. У повідомленні називається й доля палива в тарифах (читай – їх собівартості, витратах) – 40%. Тобто, якщо паливо подорожчало, наприклад, на 20%, то це тягне за собою збільшення ЗАГАЛЬНИХ витрат лише на 40% від цієї цифри, тобто всього – 8%. Чому міськрада дублює цю типову помилку, коли подорожчання палива на стільки-то відсотків автоматично переноситься на збільшення загальних витрат?

5. Щодо інших витрат перевізників, то цього разу в повідомленні відсутні звичні посилання на дорожчання запчастин, збільшення податків. Єдине, про що згадується, – зарплата. Але ж сказано, що водії, принаймні офіційно, «отримують зарплатню на рівні мінімальної». Запитання: на скільки й за який знов-таки «останній час» зросла зарплата водіїв у перевізників? Візьмемо під «останнім часом» цілий рік. Отже, 2017 року мінімальна зарплата в країні становила 3200 гривень, нині – 3724. Підвищення її склало за рік 16 з невеликим відсотків.

Більше того. Днями сама ж міськрада оприлюднила дані податкових органів, що в місті десятки підприємств і організацій, ФОП узагалі платять зарплату нижче від мінімальної по державі. Докладнішще про це – на стор. 4 газети. Так от, серед цих порушників законодавства – й перевізники Чернігова.

6. Просто смішним є посилання на те, що в разі малих зарплат (читай – якщо не підвищити тарифи) водії повтікають на заробітки за кордон. А хіба тільки водії виїздять туди на заробітки? А медики, будівельники, прості робітники? То, може, міськвиконком підніме й тарифи на медичні, комунальні та інші послуги, мотивуючи лише тим, що інакше працівники втечуть за кордон?

7. Нарешті, після всього сказаного, – основне запитання. Якщо насправді витрати перевізників за «останній час» зросли не так і суттєво, то чому вони запропонували міській владі (зажадали від неї) такі фантастичні розміри збільшення тарифу? Нагадаємо, що цей тариф було збільшено якихось півтора місяці тому – наприкінці серпня, з 4,50 до 5 гривень, тобто піднято на 11%. Що пропонують (вимагають) тепер? Насамперед великий різнобій у пропонованих цифрах «на різних маршрутах» – очевидно, залежно від видів палива чи наповнюваності маршрутів пасажирами (це чомусь не вказують). А головне – самі пропоновані тарифи, які просто несусвітні за підвищенням. Тариф у 7,8 гривні – це підвищення на 56% до нинішнього в 5 гривень. А тариф у 11,45 гривні – це пряме підвищення на 130% до діючого! Тобто це 230% нинішнього тарифу.

* * *

У ЗМІ вже з’явилася інформація, що тариф на проїзд у Чернігові планують підвишити до 6 гривень. Отже, «робоча група» погодилася з перевізниками в головному: рекомендує міськвиконкому підвищити тарифи. Єдине – підвищити на гривню проти нинішнього тарифу, тобто «всього» на 20%, а не 130. За принципом базару: спершу «загилять» несусвітню ціну, щоб потім милостиво скинути її. «Змилувалися» на подороржчання «всього» на 20 %. Що ж, до подорожчань на 20 чи й більше відсотків наш люд уже звик.

І все ж, якщо міськвиконком не обов’язково повинен понуро прислухатися до «робочих груп», якщо дійсно підвищенню тарифів «передуватимуть обговорення, дискусії та збір пропозицій усіх зацікавлених осіб», то чернігівцям варто б обговорити це питання.

Урешті, можна й не стомлювати себе цифрами. Є просте міркування: якщо перевезення пасажирів таке «невигідне», то чому в місті розвелося стільки маршруток і автобусів, що аж кишить? А що, як міська рада запропонує перевізникам таке: «Кому невигідно – закривайтеся»?

Петро АНТОНЕНКО, редактор газети «Світ-інфо»