наші подкасти / Вечеря на Свободі

Як шахам живеться у Чернігові? "Вечеря" з Сергієм Романчуком і Юрієм Куценком

12.10.2018 19:42 - SVOBODA.FM

Сьогодні говоримо про вид спорту, який вирізняється винятковою інтелектуальністю, віртуозністю, навіть вишуканістю і, звичайно, тисячоліттями історії і яскравими особистостями.

Це - королева спортивних ігор - шахи!

А гостями нашої програми є директор Чернігівської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи №1 Сергій Романчук і тренер-викладач цієї ж школи Юрій Куценко.

Біля мікрофону Олег Головатенко.

Говоримо про півфінал Чемпіонату України з шахів серед юнаків та дівчат не старше 12-ти років, які тривають в Чернігові вже з 6-го жовтня.

Які його особливості? Хто приїде до Чернігова на ці змагання? Якою буде участь чернігівських спортсменів ?

Змагання для учасників від 2007 року народження. Проходять у двох групах (97 хлопців та 39 дівчат). З Чернігівщини – 34 учасника (з них лише дві дівчинки). Для них це можливість, не виїжджаючи з рідної області випробувати власні сили. Турнір досить потужний. Є кандидати в майстри спорту, І розряд. Задіяно 21 регіон у тому числі зі сходу України (136 учасників).

Яка історія турніру?

Це дуже відповідальні та почесні змагання. Зазвичай вони проводилися у відпочинкових зонах, у Криму. Цьогоріч ми подали заявку, аби прийняти учасників. Я дякую депутатам міської ради та безпосередньо голові міськради Владиславу Атрошенко, за сприяння. Ми змогли закупити сучасні годинники, нові дошки, фігури, столи. Спортсмени такого віку приїздять з батьками. Старші дуже дивуються і радіють такому місту як Чернігів. До слова, діти грають партію і мають вільний час. Для них ми організовуємо екскурсії.

 Наша спортивна школа часто приймає обласні змагання, от і Всеукраїнські. Це все завдяки майстрам з шахів, які у нас працюють. До слова, шахи є найбільш популярним видом спорту у школі. А нам є що запропонувати.

Ким ви пишаєтеся? Які нові зірочки?

Пишаємося Назаром Лаптієм, який їздить і на Європу. Він був капітаном команди Чернігівщини на Всеукраїнському змаганні. Участь брали у трьох програмах: класична, рапід і бліц. Завойовано три медалі: два «срібла», одна «бронза».

Кожні канікули ми маємо першість для маленьких наших спортсменів. Діти люблять шахи і це головне.

Наскільки популярними є шахи серед чернігівців?

Бажаючих багато. Є проблема – не вистачає тренерів. Багато хто виїхав. Шахи розвивають пам'ять, фантазію, логіку. Більшість дітей починають краще навчатися в загальноосвітній школі.

Найпершим тренером з шахів у Чернігові був Вербицький. Десь 30-ті роки минулого століття. Працював до кінця 60-х. Нещодавно одна спортсменка, яка в нього навчалася, повернулася з Німеччини і хоче допомогти з організацією змагань його імені.

Минулоріч з школи №1 на заслужений відпочинок пішов Олег Юрасов (85 років).

Сергій Муха, Євгенія Майборода - нові тренерські кадри школи. У школі №1 – чотири тренери, всі мають вищу спеціалізовану освіту. Має бажання у нас працювати Ілля Гук.

На жаль, майстер спорту з шахів, не часто йде на тренерську роботу. Тренери зі спортивної школи працюють і в загальноосвітніх школах.

Шахи в Чернігові розвиваються. Залучаємо і дорослих. Ветерани часто грають із дітьми. Часто молодість перемагає досвідченість.

Як ви зацікавлюєте молодь цією інтелектуальною грою у час комп’ютеризації?

Шахи – це наука, спорт і мистецтво. Дітям подобається змагатися. Для кожного знаходиться своя ніша зацікавленості. Ми застосовуємо комп’ютери і під час навчання, проводимо й Інтернет-турніри. Можна пограти з суперником з іншої країни. За місяць - два матимемо змагання по мережі у форматі Україна-Казахстан.

Як неоголошена війна в Україні впливає на міжнародні шахові зв’язки? Як ви ставитися до участі у змаганнях в Росії?

Я не можу цього оцінювати. Можливо для них це фінансова хороша чи єдина допомога.

На чому тримаються шахи у Чернігові?

Веслуванню в області допомагає Віктор Лазар. Він допомагає і з інвентарем, із виїздами. Школа, на щастя, має меценатів у друзях. У кожному виді спорту є очільник федерації. Саме він і опікується найбільше. У шахах це депутат міськради Юрій Тарасовець. Він дає приміщення, призи, тощо. Допомагає депутат обласної ради Дмитро Блауш. Ірина Березинець, Регіна Гусак, Павло Вовк й інші не відмовляють. Вдячні керівнику профільного управління міськради Андрію Дереземлі.

Щоканікул у нас змагання з шахів. Саме це заохочує дітей. Увагу приковує турнір поколінь (школярі, молодь, ветерати), сімейні турніри (тато, син, дідусь).

Вперше сімейні змагання провели минулоріч. Участь взяли 32 родини. Мета амбітна – залучити всіх. Родзинка змагань у школі – призи отримують всі.

Приходьте до спортивної школи, приводьте своїх дітей.

Контакти: телефон: (04622) 3-12-41, вулиця Захисників України, 3Б, Чернігів.